Sağlık

‘Kasa’ denen şeyin DNA’ya zarar verdiği ortaya çıktı! her yerde kullanılır

  • News7 – ÖZEL

Başlangıçta yeni bir pestisit bileşiğinin geliştirilmesiyle bulundu ve daha sonra ‘doğal şeker ikamesi’ olarak tanıtıldı.sukraloz DNAZarar gördüğü ortaya çıktı.

Tüketime hazır gıdalarda yaygın olarak kullanılır E-955‘ koduyla bilinen yapay tatlandırıcı sükralozhakkında çarpıcı bir araştırma yayınlandı.

ABD YILLARDIR ‘GÜVENLİ ŞEKER’ TANIMLI OLDU

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta sosyal medya hesabından konuyla ilgili paylaşımda bulundu. prof. Dr. Küçükusta, Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığı’nın (FDA) yıllardır sukraloz’ güvenli şeker‘ olarak tanımladığı yayınlanan makaleyi paylaştı.

Sukraloz’a inanmadığını belirten Küçükusta, şu bilgileri paylaştı:

MUHTEŞEM ARAŞTIRMA: KANSER GENLERİNİN AKTİVİTESİNİ ARTIRIR

ABD, Kuzey Karolina Üniversitesi’nden Susan S. Schiffman, Elizabeth H. Scholl, Terrence S. FureyVe Troy NagleAraştırmacılar çarpıcı sonuçlara ulaştı.

Araştırmacılar tarafından yayınlanan makalede, Şeker ikamesi olarak kullanılan sukralozun DNA’da geri dönüşümsüz hasara neden olduğu belirlendi..

Araştırmaya göre sukraloz konusunun şu etkilere neden olduğu belirlendi:

  • DNA zincirlerinde kırılmalara neden olur.
     
  • Oksidatif stres ve kanser ile ilişkili genlerin aktivitesini arttırır.
     
  • Bağırsak bariyer bütünlüğünü bozar.
     
  • Doğmamış bebeği hamile kadınlardan etkiler. Özellikle bağırsak gelişimini engeller.
     
  • Anne sütüne karışır ve anneye geçerek bebekleri etkiler.
     
  • Sindirim (gastrointestinal) sistemindeki mikrobiyomu bozar.
     
  • İkinci beyin olarak adlandırılan bağırsaklardaki florayı bozarak dengesizliğe neden olur.
     
  • Karaciğer ve bağırsak bariyerini ve dokusunu etkiler.
     
  • Yağ dokusunda ‘biyoakümülasyona’ neden olur. Hızlı bir şekilde vücuttan atılamaz.
     
  • Kanser riski de dahil olmak üzere toksikolojik sonuçlara neden olur.
     
  • Tümörlerin sayısında ve boyutunda artışa neden olur. Antimikrobiyal direnci ve mutasyon sıklığını artırır.
     
  • Hem endojen hem de ksenobiyotik bileşikleri metabolize eden sitokrom P450 ailesinin iki üyesini (CYP1A2 ve CYP2C19) bloke ederek olumsuz toksikolojik maruziyetlere neden olur.

SUKRALOZ (E-955) NERELERDE KULLANILIR?

Sukraloz, tüketime hazır gıdaların birçok alanında kullanılmaktadır. Şekerden 600-700 kat daha tatlı sükralozun girmedi gıda maddesineredeyse hiç sürü yok.

İşte sükraloz elementinin kullanıldığı eserler:

  • Bazı dondurulmuş tatlılar, reçeller ve şekerlemeler
     
  • ‘şekersiz’ sakızlar
     
  • Düşük/sıfır kalorili şekersiz içecekler
     
  • Bazı soslar ve şuruplar
     
  • Kek için hazır unlu mamuller
     
  • Bazı diyet içecekler
     
  • diyet buzlu çay ürünleri
     
  • Bazı meyve suyu ürünleri
     
  • bazı protein içecekleri
     
  • Pek çok “şekersiz” unlu mamul
     
  • ‘Şekersiz’ ve ‘light’ yoğurt ürünleri
     
  • bazı süt ürünleri
     
  • bazı diş macunları
     
  • ‘Şekersiz’ çikolatalar ve şekerler
     
  • Ürünler dışında meyve ve sebzeler

 

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu