Haber

ABD’de Milyonlarca Yıldır Eşi Görülmemiş Karbondioksit Seviyeleri

NEW USA’daki bilim adamları, havadaki karbondioksit seviyelerinin Mayıs ayında “milyonlarca yıldır görülmemiş” bir seviyeye ulaştığını söyledi.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden (NOAA) ve Kaliforniya’daki Scripps Oşinografi Enstitüsü’nden bilim insanları, NOAA’nın Mauna Loa Atmosferik Baseline Gözlemevi’nde ölçülen karbondioksit seviyesinin milyonda 424 parça (ppm) ile en yüksek seviyeye ulaştığını ve bu seviyenin “milyonlarca” olduğu. Yıllardır görülmedi.”

Bilim insanları, Kuzey Yarımküre’deki karbondioksit seviyesinin Mayıs 2022’ye göre 3,0 ppm, sanayi öncesi döneme göre ise yüzde 50’den fazla arttığı ve bu tırmanışın “istikrarlı bir şekilde devam ettiği” bilgisini paylaştı.

Atmosferdeki karbondioksit seviyesinin insan faaliyetlerinin doğrudan bir sonucu olarak arttığına dikkat çeken NOAA Yöneticisi Rick Spinrad, “Her yıl çevrede meydana gelen sıcak hava dalgaları, kuraklıklar, seller, orman yangınları ve fırtınalarda iklim değişikliğinin etkilerini görüyoruz. Terimleri kullandığı gibi gören yaşamı korumak için her türlü çabayı göstermeliyiz.

Scripps Oşinografi yerbilimci Ralph Keeling, “Maalesef yeni bir rekor kırıyoruz. Eğrinin düzleştiğini, hatta düştüğünü görmek istiyoruz. Çünkü 420 veya 425 parça/milyonda bir karbondioksit seviyesi iyi değil.” değerlendirmesini yaptı.

Kurumun internet sitesinde yer alan bilgi ve grafiklerde, karbondioksit oranındaki artışın son on yılda olduğu gibi devam etmesi halinde 2035 yılında 450 ppm’e ulaşacağı belirlendi.

Dünyanın birçok yerindeki ölçüm istasyonlarından alınan Mauna Loa verileri, NOAA’nın Küresel İzleme Laboratuvarı, uluslararası iklim bilimcileri ve politikacılar için bir ölçüt olarak kabul ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu