Ekonomi

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: “2021 sonunda 111 milyar dolar olan uluslararası rezervlerimiz, 2022 sonunda 128,8 milyar dolara ulaştı…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 91. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “2021 sonunda 111 milyar dolar olan uluslararası rezervlerimiz yüzde 17 artarak 128,8 milyar dolara yükseldi. 2022’nin sonunda.”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 91. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu burada yaptığı konuşmada ekonomik değerlendirmelerde bulundu.

“2022 yılı hem jeopolitik hem de ekonomik ve finansal belirsizliklerin olağanüstü yüksek seviyede olduğu bir yıl olarak kayıtlara geçti”

Geçen yıl pandeminin olumsuz etkilerinin tamamen ortadan kaldırılamadığını belirten Kavcıoğlu, yakın coğrafyamızda yaşanan Rusya-Ukrayna Savaşı sonucunda arz sıkıntısının yeniden belirginleştiğini belirterek; Başta elektrik olmak üzere küresel emtia ve gıda fiyatlarında hızlı artışlar yaşandı. Savaş sonucunda ortaya çıkan jeopolitik belirsizliklerin yanı sıra pandemi sonrasında da devam eden arz-talep dengesizlikleri, enflasyonun küresel ölçekte hızla artarak tarihi yüksek seviyelere ulaşmasına neden oldu. Tüm bu gelişmelere ek olarak, küresel finansal koşulların sıkılaşması sonucunda 2022 yılı jeopolitik, ekonomik ve finansal belirsizliklerin olağanüstü düzeyde olduğu bir yıl olarak kayıtlara geçti.

“Türkiye ekonomisi dolar bazında 2014’ten bu yana en yüksek milli gelir düzeyine ulaştı”

Türkiye ekonomisinin yaşanan olumsuzluklara rağmen kesintisiz büyümesini sürdürdüğüne işaret eden Kavcıoğlu, “2022 yılında yaşanan küresel arz şokları ve Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan kaynaklanan olumsuz jeopolitik gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisi kesintisiz büyümesini sürdürdü. Ekonomik aktivite devam etti. özellikle yılın ilk yarısında ve ikinci yarısında güçlü olan Türkiye ekonomisi, 2022’de yüzde 5,6 büyüyerek, 2022’den bu yana gösterdiği büyüme performansıyla G20 ve OECD ülkeleri arasında orta sıralarda yer aldı. 2019 yılının son çeyreği. Ayrıca satın alma gücü paritesine göre “Hesaplanan milli gelire göre yapılan sıralamada dokuzuncu sıraya yükselen ülkemiz, küresel ekonomideki payını da ikiye katladı. Dolar bazında Türkiye ekonomisi 2014’ten bu yana en yüksek milli gelir seviyesine ulaştı” dedi.

Kavcıoğlu, taahhütlü avans kredilerinin etkin bir şekilde kullanıldığını belirterek, “Hedeflenen kredi anlayışımızın bir diğer ayağında da, tüketiciyi teşvik etmek amacıyla 2 yıl vade ve 10 yıla varan vadelerle taahhütlü avans kredilerini aktif olarak kullandık. ihracat ve ithal ikame mal üretimine yönelik yatırımların artırılması Toplam 67 ilde 740 sanayi ve turizm yatırımına 111,47 milyar TL tutarında yatırım taahhütlü avans kredisi (YTAK) tahsis edildi, buna ek olarak reeskontu yaygınlaştırdık ihracatçılara ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde bulunan firmalara kullandırdığımız limitleri artırıp, faiz oranlarını düşürerek ve vadelerini uzatarak kullandırdığımız kredilerin yanı sıra Liraizasyon Stratejimiz kapsamında kredi limitlerini firmaya çevirmiş bulunmaktayız. Liraizasyon Stratejisi doğrultusunda TL bazında baz alınırken, bankalara tahsis edilen reeskont kredisi limitleri 2023 yılına kadar düşürülmüştür. 2007 yılından itibaren Türk Lirası olarak güncelleme kararı aldık” dedi.

Kavcıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İhracatçılarımız 2022 yılında 346 milyar TL reeskont kredisi kullanmıştır. Reeskont kredisine erişim kolaylığı KOBİ’lere ayrılan payın önceki yıllara göre büyük oranda artmasına neden olmuştur. 2021 yılında yaklaşık 1.900, 5.972 KOBİ reeskont kredisinden yararlanmıştır. Temel politika aracımız, Liraizasyon Stratejisi çerçevesinde makro ihtiyati politika araçlarımızla birlikte haftalık repo faizini kullandık. Bu doğrultuda siyasi faiz oranı olan bir hafta vadeli repo faizini sabit tuttuk. Öte yandan, jeopolitik gelişmelerin ve küresel finansal koşulların da etkisiyle küresel durgunluk oranını kullandık. risklerin yoğunlaşması Faiz indirim döngüsünü başlattık Kasım ayının prestijiyle toplamda 500 baz puan faiz indirimi yaparak politika faizini yüzde 9’a indirdik. Bu kararlarla, küresel ekonomide tedarik zinciri ve finansman sancıları yaşanırken Türkiye’nin uygun finansmanla konumunu güçlendirecek yatırımlara devam etme imkanı sağladık.”

Merkez Bankası’nın 2022 yılında uluslararası rezervleri güçlendirmek için aktif rezerv yönetimini de hayata geçirdiğine işaret eden Kavcıoğlu, “Dövize çeviren mevduat hesapları, yurt dışında ikamet eden vatandaşlarımız için geliştirdiğimiz YUVAM hesapları, fiziki altının yurt dışına kazanımı için FATSİ hesapları” dedi. finansal sistem ve ihracat gelirlerinin bir kısmının Merkez Bankası’na satışı. Tüm bu uygulamalar sonucunda 2021 sonunda 111 milyar dolar olan uluslararası rezervlerimiz yüzde 17 artarak 2022 sonunda 128,8 milyar dolara yükseldi. Öte yandan 2022’de merkez bankalarının uluslararası rezervleri azaldı küresel ölçekte yüzde 6 oranında. Karşılık biriktirme araçlarımızdan Döviz ve Altına Dönüştürme Mevduatı da dahil olmak üzere Liraizasyon politikası çerçevesinde atılan adımlar Bankamız bilançosuna net bir maliyet getirmeden gerçekleştirilmiştir. At hesapları, teminat politikasındaki değişiklikler çerçevesinde elde tutulan Türk lirası cinsinden menkul kıymetler, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılıklarda değişen faiz maliyetleri, yabancı para zorunlu karşılık komitelerindeki değişiklikler ve Türk lirasındaki artışın toplam etkisi Bilançoda reeskont kredilerinde Liraizasyon sonucu oluşan reeskont senetleri.

Yeni alışveriş yöntemlerinin de hayata geçirileceğini belirten Kavcıoğlu, “Bilgi teknolojileri alanındaki vizyonumuz doğrultusunda ihtiyaç duyulan teknolojik çözüm ve sistemlerin oluşturulması, bu sistemlerin güvenliğinin ve sürekliliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalarımıza devam ettik. Bu çerçevede , ödemeler altyapımızı yenilikçi iş modelleriyle destekledik.HIZLI ve Her Zaman Aktar uygulamamızın güvenliğini artırmak için değerli bir katman hizmeti olan SİPER hizmetini geliştirerek hizmete sunduk. ödemeler alanında bir diğer değerli uygulamamız olan TR DataMatrix’in kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile alışverişlerde alternatif bir ödeme yöntemi olarak FAST sisteminin kullanılabilmesi için yürütülen FAST TR DataMatrix çalışmalarını başarı ile tamamlamış bulunmaktayız. , açık bankacılık hizmetlerini kullanıma sunarak, bankalarımızın GEÇİT altyapısı üzerinden hizmet vermesini sağlayacaktır. Tanıdık. Sonuç olarak, ödeme ve para transferi süreçlerinin her zaman, her yerde sorunsuz, hızlı ve sağlam bir ortamda gerçekleştirilmesine katkı sağlayan yenilikçi uygulamalarımızla Liraizasyon Stratejimize teknolojik bir temel oluşturduk.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu