Ekonomi

ABD’nin son süper gücü tehlikede: ‘Ağır bedelleri olacak’

Haber7

Bankacılık kriziyle sarsılan ABD ekonomisi için bir tehlike daha var. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD, rezerv para birimi olan doları uzun süredir açıktan silah olarak kullanıyor. ABD’nin bu tavrı birçok ülkenin açık tepkisini çekiyor. Son yıllarda ABD’nin bu silahına karşı ülkeler farklı arayışlara girerken, “yerel para birimi ile ticaret” gündeme geldi.

Uzmanlara göre ABD’nin kalan son süper gücü olan dolar artık tehlikede. Ve doların rezerv para birimi statüsünü baltalayacak herhangi bir hareketin ABD için ağır maliyetleri olacaktır.

“ABD BEDELLERİ AĞIR ÖDÜYOR”

Ünlü Washington Post yazarı Fareed Zakaria ise ABD’nin dolar duruşunu ve Rusya’nın kararını anlattı. “ABD dolarının hakimiyeti sona ererse ABD çok ağır bir bedel ödeyecek.”Yorumunda özetledi.

ABD’nin son büyük gücünün de tehlikede olduğunu belirten Zakaria, Vladimir Putin ve Xi Jinping’in ortasındaki zirveye işaret ederek analizine şöyle devam etti;

Putin Rusya ile Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri arasındaki işlemlerde Çin Yuanının kullanılmasını destekliyoruz” dedi.. Böylece, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük enerji ihracatçısı, uluslararası finans sisteminin çekirdeği olan doların hakimiyetine aktif olarak müdahale etmeye çalışacak.”
 

“ABD’NİN RAKİPSİZ GÜCÜ DOLAR”

Dolar, Amerika’nın büyük gücüdür ve Washington’a rakipsiz ekonomik ve siyasi güç verir. Ukrayna’yı işgal etmekle suçlanan Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, Washington’ın Çin’e giderek artan düşmanca yaklaşımıyla birleştiğinde, Rusya ve Çin’in doların hakimiyetinden kurtulmaya çalıştığı mükemmel bir fırtına yarattı.

Merkez bankaları rezervlerinin bir kısmını dolar cinsinden tutmuyor ve aralarındaki çoklu alım satımlar yuan üzerinden yapılıyor. Putin’in de belirttiği gibi, diğer ülkeleri de benzer şekilde hareket ettirmek için çaba harcıyorlar.



ABD’ye en büyük acıyı yaşatmak istiyorlarsa finans sektörünü serbestleştiriyor ve yuanı gerçek bir dolar rakibi yapıyor, ancak bu onun iç politika hedeflerinin tersine piyasalara ve açıklığa doğru ilerlemesini gerektiriyor.

MERKEZ BANKASI DOLARDAN KAÇININ

Tüm bunlara rağmen Washington’un son on yılda doları silah haline getirmesi, pek çok kıymetli ülkenin Rusya gibi olmamanın yollarını aramasına neden oldu. Küresel merkez bankalarının rezervlerindeki dolar payı 20 yıl önce yaklaşık %70’in altındaydı ve kademeli olarak düşmeye devam ediyor.Avrupalılar ve Çinliler, doların hakim olduğu SWIFT sistemine alternatif uluslararası ödeme sistemleri yaratmaya çalışıyor.

SUUDİ ARABİSTAN’DAN PETROL İÇİN YUAN ADIMI

Suudi Arabistan’ın petrolünü yuan üzerinden fiyatlandırmak gibi fikirleri var. Hindistan, Rusya’dan satın aldığı petrolün çoğunu dolar dışı para birimleriyle ödüyor. Birden fazla ülke tarafından araştırılan dijital para birimleri başka bir alternatif olabilir ve bazı ülkeler bunu çoktan yaptı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu