Ekonomi

Borsa günü rekor seviyede kapattı

BIST 100 endeksi bir önceki kapanışa göre 112,25 puan artarken, toplam işlem hacmi 145 milyar lira olarak gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 4.07, holding endeksi yüzde 1.70 arttı. Orta segment endekslerinde yüzde 9,54 ile finansal kiralama ve faktoring en çok kazandıran olurken, madencilik yüzde 0,87 ile tek gerileyen oldu.

ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) beklentiler doğrultusunda politika faizini 25 baz puan artırmasının ardından küresel piyasalar olumlu seyrini sürdürüyor.

Analistler, Powell’ın verilere bağlı kalma vurgusunun Fed’in bir sonraki hamlesi konusunda yatırımcıları kararsız bıraktığını söylerken, Powell’ın da artık ekonomide resesyon beklemediklerini belirttiğini hatırlattı.

ECB Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi’nde enflasyonun düşme eğiliminde olmasına rağmen çok uzun bir süre çok yüksek seviyede kalmasının beklendiğini belirtti.

ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 2,4 büyüyerek beklentilerin üzerinde büyürken, haftalık işsizlik başvuruları ABD’de ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı 22 Temmuz ile biten haftada 221 bine gerileyerek yılın en düşük seviyesine ulaştı. 5 ay.

Powell’ın açıklamaları ve ABD’de açıklanan bilgilerin ardından, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in Eylül ayında 25 baz puan faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 24’e yükseldi.

Yarın yurt içinde ekonomik güven endeksi, dış ticaret istikrarı, Japonya Merkez Bankası’nın yurt dışında faiz kararı, Almanya’da enflasyon, ABD’de bireysel gelir ve giderler, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin takip edileceğini belirten analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 6.900 seviyesinin direnç, 6.700 ve 6.600 noktalarının ise takviye konumunda olduğunu kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu