Ekonomi

KKM yeni rekor kırdı

Merkez Bankası’nın döviz iadeli mevduat hesabındaki faiz üst limitini kaldırması, bankaların döviz forward işlemlerinin maliyetlerinin artması ile birlikte firmaların kendilerini korumak için KKM’yi kullanması ve bankaların rekabeti TL mevduat oranında yüzde 60 hedefine ulaşılması, KKM’de her hafta yeni bir rekorun kırılmasına neden oldu. .

BDDK verilerine göre KKM, 3 Mart haftasında 25,4 milyar TL artışla 1,58 trilyon TL’ye ulaştı. Böylece borsa korumalı mevduatlarda yeni bir zirve seviyesi kaydedilmiş oldu.

KKM’de yeni uygulama

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalardan Dövize Konvertibl KKM’de müşterilere sunulan primin faiz oranına eklenmesini istedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların dövize çeviren KKM’deki prim uygulamasına son verdi. Mevcut durumda bankalar, TCMB karşı taraf KKM süreçlerinde müşterilerine faize ek olarak birkaç puan prim teklif ediyorlardı. Bu uygulamada tabela kuru düşük kalırken olası bir kur artışında TCMB’nin kapatacağı fark artacaktır.

TCMB tarafından bankalara gönderilen yazıda, dövize çevirme KKM’sinde faiz üst sınırının kaldırıldığı hatırlatılarak, müşterilere sunulan primin faiz oranına eklenmesi istendi. Böylece TCMB’nin ödeyeceği potansiyel kur farkı azalacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu