Ekonomi

Özbekistan’da Ekonomik İşbirliği Örgütü İş Forumu Düzenlendi

Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün (ECO) 5’inci İş Forumu Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlendi.

Yarın Taşkent’te düzenlenecek ECO Zirvesi öncesinde, Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davran Vahabov’un ev sahipliğinde düzenlenen foruma, örgüte üye ülkeler, Türkiye, İran, Türkiye’den çok sayıda iş insanı ve çok sayıda yetkili katıldı. Pakistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan. katıldı.

Forumun açılışında konuşan Vahabov, ECO’nun büyük potansiyele sahip değerli bir bölgesel örgüt olduğunu ve bu forumun ülkeler arasındaki iş birliğinin daha da geliştirilmesine katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Burkay da ecdadın yurdu olan bu topraklarda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ECO üyesi ülkeler olarak 450 milyonu aşan nüfusa ve 8 milyon kilometrekarelik coğrafi alana sahip olduklarını vurgulayan Burkay, “ECO bölgesi dünya hidrokarbon kaynaklarının üçte birinden fazlasını içeriyor. Bölgenin bir diğer avantajı da bu.” ülkelerimizin tarihi İpek Yolu üzerinde yer almasıdır. Ancak üzüntüyle ifade etmeliyim ki, “Bölgemizin 25 trilyon dolarlık dünya ticaretinden sadece 1 trilyon doların biraz üzerinde pay aldığını belirtmeliyim.”

Burkay, ticaret olmadan huzur ve refahın olmayacağını, bu nedenle iş dünyası olarak daha serbest ticaret konusunda ısrar etmeleri gerektiğini belirterek, ülke hükümetlerini bu konuda teşvik etmeleri gerektiğini vurguladı.

“Ticaretin önünü açalım”

Burkay, bölge ülkeleri arasında EİT Tercihli Ticaret Anlaşması’nın henüz yürürlüğe girmediğini, üye ülkelerin büyük çoğunluğunun tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde yerleşmiş olmasına rağmen üye ülkeler arasında ulaşımda önemli sorunlar yaşandığını ifade ederek, mal ve insan dolaşımındaki sorunlar, gümrük ve vize sorunlarının devam ettiği belirtildi. :

“Ticaretin önünü açalım. Malların ve insanların serbestçe hareket etmesine izin verelim. Aynı zamanda iş ortamını da geliştirmeliyiz. Yatırımcılar için ülkelerimizi cazip hale getirmeliyiz. Yatırımcıları ülkelerimize çekebilmek için girişimcilere uluslararası standartlarda tahkim imkanı sunuluyor.”

ECO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının zirve toplantısı yarın Taşkent’te yapılacak.

1985 yılında kurulan ve Türkiye, Pakistan, İran, Afganistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ın yer aldığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gözlemci üye olduğu EİT Devlet Liderleri Zirvesi her iki yılda bir düzenleniyor. yıllar.

ekinozuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu