Haber

Zonguldak’ta 6 Şubat depremini anma programı düzenlendi

Demokrasi Platformu, ZONGULDAK’ta yaşanan 6 Şubat depreminin yıl dönümünde, deprem bölgesindeki çalışmalarıyla anılan maden işçileri için anma programı düzenledi. Maden İşçileri Genel Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, depremin yıkıma neden olduğu bölgelerde 4 bin madencinin çalıştığını belirterek, şunları söyledi: Türkiye bir deprem bölgesidir. Bu acılar tekrar yaşanabilir, bunlara hazırlıklı olmamız gerekiyor. 2 bin maden işçisinin arama kurtarma çalışmalarına katılacağı tam donanımlı projenin bir an önce hayata geçmesini istiyoruz. söz konusu.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrası yıkımların yaşandığı bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına katılan ve bu alandaki uzmanlıklarıyla fark yaratan madenciler, Zonguldak’taki anma etkinliğine de katıldı. Madenciler ve Demokrasi Platformu bileşenleri, 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenleri anmak amacıyla saat 04.17’de Madenciler Anıtı’nda buluştu. Etkinliğe siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu üyeleri, madenciler ve vatandaşlar katıldı. Etkinlik, depremde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunulması ve Madenciler Anıtı’na karanfil bırakılmasıyla başladı.

Demokrasi Platformu adına konuşan Maden Mühendisi Erdoğan Kaymakçı, “Sabahın erken saatlerinde insanlarımız beton altında kalarak hayatını kaybetti. O bölgedeki madenci arkadaşlarımız canla başla çalıştılar ve kurtarma çalışmalarını canlarıyla tehlikeye attılar. Onları buradan saygıyla anıyoruz. sözlerini kullandı.

‘NEFES YAŞAMAK İÇİN MÜCADELE ETTİK’

Maden İşçileri Genel Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, Yüzyılın Felaketi’nde arama kurtarma çalışmalarına 4 bin maden işçisinin katıldığını belirterek, “Arama kurtarma çalışmalarına büyük bir özveriyle katıldık. Madenci dostlarımız, Türkiye Taşkömürü A.Ş.’de çalışan 4 bin madenci kardeşimiz ve 51 MTA çalışanımızla birlikte deprem bölgesinde enkaz altında bir hayata yeniden hayat vermeye çalıştık. Bu çalışmanın kahramanları madenci kardeşlerimizdir. Yaptıkları çalışmalarla enkaz altındaki birçok vatandaşımıza hayat, nefes verdiler.Tüm madenci kardeşlerimin alınlarından öpüyorum.Hepsine ülkem adına teşekkür ediyorum.” dedi.

TAM DONANIMLI 2 BİN MADEN İŞÇİSİ PROJESİ

Yeşil, bu tür acıların bir daha yaşanmamasını temenni ederek, “Madencinin yer altında olduğu gibi yer üstünde de neler yapabileceğini herkes gördü. Önümüzdeki dönemlerde Türkiye bir deprem bölgesi. Bu acılar tekrar yaşanabilir, bizim de önlem almamız gerekiyor.” Onlar için hazırlanan 2 bin maden işçisinin arama kurtarma çalışmalarına katılacağı tam donanımlı projenin bir an önce hayata geçmesini istiyoruz” dedi.

‘TAMAMEN FARKLI BİR DUYGU’

Adıyaman’da arama kurtarma çalışmalarına katıldığını söyleyen Sadettin İnam, şöyle konuştu: “Bu duygu yaşanması zor bir duygu. Yıkık binalarda yaşayanları dışarı çıkarmaya çalıştık. 3 yaşında bir çocuğumuz vardı ve Bir anne, “Bu bambaşka bir duygu” dedi.

‘O GÜN OLDUĞUNU SIK SIK HATIRLIYORUZ’

Yer altında işçi olarak çalışan Remzi Atmaca, şunları söyledi: “Depremde şoför olarak çalıştım. 3 gün gibi kısa bir sürede 5 şehri gezdim. Araçlarımızla yardım dağıttık. 2. günde lojistik görev aldık. Arkadaşlarımızın kıyafetlerini falan getirdik. Merkez atölyede sobalar yapıldı, kamyonlara yükledik. Sobaları depremzedelere götürdük. Bu inanılmaz bir duygu, bir an önce görev almak istiyorsunuz. Böyle bir felaket oldu ve yerinizde duramıyorsunuz. Bir yıl oldu, çok şey kaybettik. Üzücü bir olay. Bu günü anmaya geldik. O gün yaşananları sık sık hatırlıyoruz. mağaraya girip hayat kurtardık ama şehirleri gördükten sonra biz de büyük bir yıkım yaşadık.Orada yardım eden arkadaşların yanına gittiğimizde manevi sıkıntıda oldukları belliydi.Ancak güçlü çocuklar bunu kısa sürede atlattı. Binlerce cesedi enkaz altından çıkarmak kolay değil. dedi.

VALİ HACIBEKTAŞOĞLUSİ MADENCİLERİMİZ 335 VATANDAŞI HAYATTA KURTARDI

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu ve il protokolü, 6 Şubat depreminin yaşandığı saat 04.17 sıralarında Güvenlik ve Acil Durumlar Uyum Merkezi’nde (GAMER) bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından açıklama yapan Vali Hacıbektaşoğlu, şunları söyledi: 6 Şubat’ta kamu kurumlarımız ve Zonguldaklı vatandaşlarımız aziz milletimizle birleşerek tek yürek oldular. Birlik ve beraberlik ruhuyla yüzyılın felaketi, yüzyılın dayanışmasına dönüştü. Zonguldak ilimizde 4 bin 701 arama kurtarma çalışanı ve 1.592 rehabilitasyon çalışanının yanı sıra 6 bin 293 işçi görevlendirildi. Türkiye Taşkömürü Anonim Ortaklığımızın bölgeye gönderdiği 3.900 işçi, enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmaları sırasında 335 vatandaşımızı sağ olarak kurtardı. Yine diğer gruplarımız onlarca, belki de yüzlercesini canlı kurtardı. İlimizde 295 iş makinesi ve araç, 153 tır, 65 tır, çadır, yatak, kalorifer, hijyen malzemesi, su, gıda kolisi, kömür ve konteyner depremzedelere ulaştırıldı. İlimize gelen depremzede vatandaşlarımıza devletimizin ve milletimizin şefkat eli uzandı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız ilimize gelen vatandaşlarımıza acilen 1 milyonun üzerinde nakdi yardım ulaştırdı. Kamu misafirhanelerimiz ve KYK yurtlarımızda 7 bin 956 depremzede ağırlandı. Zonguldak hastanelerimizde 511 depremzedenin tedavi altına alındığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu