Haber

İstanbul Kadıköy’deki maden faciasına tepki

DİSK, KESK, TMMOB, İstanbul Tabip Odası ve CHP İstanbul İl Müdürlüğü, Erzincan İliç’te yaşanan maden faciasının hesabını sormak için Kadıköy İskelesi’nde açıklama yaptı. DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Atar, “Burada ortaya çıkan duruma ihmal diyemeyiz. Bu, adeta cinayeti planlayan katillerin yarattığı bir durumdur. Bu ülkenin devrimcileri ve yurtseverleri olarak katilleri geride bırakmayacağız ve biz de bu işin arkasında duracağız.” Bu katliamın hesabını mutlaka soracağız.” söz konusu.

DİSK, KESK, TMMOB ve İstanbul Tabip Odası’nın çağrısı üzerine İstanbul Kadıköy İskelesi’nde bir araya gelen vatandaşlar, Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold şirketine bağlı altın madeninde 9 çalışanın siyanür liç yığını altında mahsur kaldığı faciaya tepki gösterdi.

Eyleme CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, İl ve İlçe Teşkilatı Kadıköy Belediye Başkanı Adayı Mesut Kösedağ ve Gençlik Kolları Başkanı Fazilet Kara da katıldı.

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Atar, “Gün gelecek, devir dönecek, AKP halka hesap verecek” ve “Bu kaza değil, cinayettir” sloganlarının atıldığı eylemde konuşan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Atar, şunları söyledi: :

“BU KATLİAMIN HESABINI KESİNLİKLE VERECEĞİZ”

“Orada çalışan işçilerin, bilim adamlarının, meslek kuruluşu temsilcilerinin orada ortaya çıkan risklerle ilgili defalarca hukuki başvurularda bulunduğunu biliyoruz. Defalarca önlem almak için girişimlerde bulundular ama ne yazık ki devletin en yetkili kademelerindekiler bunu yaptılar. yalnızca sermayenin kârının riske girmemesini sağlamak için her türlü çabayı gösterdik.” Girişimleri örtbas ettiler, ortaya çıkan bu duruma adeta sebep oldular, tüm girişimleri ortadan kaldırdılar. Burada ortaya çıkan duruma ihmal diyemeyiz. Burada adeta cinayeti planlayan katillerin yarattığı bir durum var. Biz işçiler olarak, DİSK olarak, KESK olarak, örgütler olarak, bu ülkenin yurtsever insanları olarak, doğayı seven insanlar olarak, insanların hayatlarını ve halkımızın geleceğini önemseyen duyarlı vatandaşlar olarak, devrimciler ve yurtseverler olarak emek veriyoruz. Bu ülkenin katillerini geride bırakmayacağız ve bu katliamın hesabını mutlaka soracağız.”

“OLANLARIN SORUMLUSU SİYASİ İKTİDARDIR”

TMMOB İKK Sekreteri Seyfettin Avcı konuşmasında, yaşanan felaketin sorumlusunun siyasi iktidar olduğunu belirterek, “Bu olayların sorumlusu, faaliyetin devam etmesine izin veren, ilerlemesine izin veren, olaya yön veren siyasi iktidar kadardır. Ülkemizin kaynaklarının ve doğasının bir grup yabancı sermayenin çıkarları uğruna yağmalanmasına göz yumuluyor. Bunun acilen kanunla sonuçlanması gerekiyor.” Gereken davaları uzatan, uzamasına neden olan, üzerinden yıllar geçmesine rağmen yürütmenin durdurulması talebine karar vermeyen onlar. Bir kez daha sesleniyoruz. Madenlerimiz ulusal ve uluslararası sermaye gruplarının yağma alanı olmamalıdır. İliç’teki felaketin sorumluları yargı önünde hesap vermeli. “İliç madeni için verilen tüm ÇED kararları iptal edilmeli ve işletme derhal kapatılmalıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu