Ekonomi

ECB denetçisi euro bölgesi bankaları için yeni risklere dikkat çekti

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yeni baş denetçisi Claudia Buch, euro bölgesi bankaları için risk ortamında bir değişiklik sinyali verdi ve bu kurumların ortaya çıkan çeşitli zorluklara uyum sağlaması gerektiğini vurguladı. Buch göreve geldiğinden beri yaptığı ilk konuşmada artan faiz oranları, artan jeopolitik gerilimler, hızlanan mevduat hareketleri, siber saldırılardaki artış ve iklim risklerinin bakanlığın temellerini değiştirdiğini vurguladı.

Bu yılın başlarında Andrea Enria’nın yerini alan ve şu anda bloktaki 100’den fazla büyük kredi kuruluşunun yönetiminden sorumlu olan Buch, bu değişikliklerin çoğunun süreksiz olmaktan ziyade yapısal olduğunu söyledi. Buch, faiz oranlarının ve enerji fiyatlarının yükseldiğini, büyüme varsayımlarının düşürüldüğünü, iklimle ilgili risklerin belirginleştiğini ve siber saldırıların arttığına dikkat çekti.

Bankalar şu sıralar ECB’nin rekor oran artışlarından kaynaklanan baskıyla karşı karşıya ve Buch, varlık kalitesinin kötüleştiğine dair açık işaretler kaydetti. Buch, bankaların bu yeni ortamı yönetmek için gerekli uzmanlığa sahip olmayabileceği ve risk yönetimi süreçlerinin bu yeni riskleri gerektiği gibi entegre edemeyebileceği yönündeki endişelerini dile getirdi. Bu durum yanlış veya eksik bilgiye dayalı kararların alınmasına yol açabilir.

Buch ayrıca bankaların riskleri yönetmek için çeşitli yaklaşımlar kullandıklarını, birçoğunun bu risklere karşı gerekli hassasiyete sahip olmadığını belirtti. Buch, ECB’nin bankaların uyumunu yeniden değerlendirdiğini ve yeni risklere ilişkin en iyi uygulamalara bağlı kalınmasını beklediğini açıkladı.

Bankacılık sektöründe dijitalleşmenin artması mevduat hareketlerinin hızlanmasına yol açarak bankaların fonlama planlarını tehdit edebilecek. Geçtiğimiz yıl ABD’de bölgesel bankaların yaşadığı gerilim de bunu gösteriyor. Buch, ECB’nin bankaların fonlama stratejilerini gözden geçireceğini, sadece düzenleyici tamponlar yerine yönetişime ve uzun vadeli planlamaya odaklanacağını söyledi.

Dijitalleşme birçok açıdan faydalı olsa da siber riskleri de artırıyor ve bankalar arasındaki rekabeti potansiyel olarak artırabiliyor. Bu rekabet marjları daraltabilir, karlılığı azaltabilir ve çok fazla risk almayı teşvik edebilir.

İklim değişikliği konusunda Buch, ECB’nin bu yıl, ECB’nin açıklama ve yönetişim beklentilerini karşılamakta yavaş davranan bankalara karşı harekete geçmeye başlayabileceğini öne sürdü. Buch, Avrupa Merkez Bankası’nın, kontrol bulgularının ele alınmasını ve eksikliklerin giderilmesini sağlamak için yaptırımlara kadar uzanan gerilim artırma sistemlerinin kullanımını artıracağını söyledi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

altinyayla-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu