Ekonomi

Birleşmiş Markalar Derneği: Fiyat artışları kaçınılmaz

Organize perakende şubenin çatı kuruluşlarından Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, haziran ayında “paradan kaçış” ve tatilin de etkisiyle hem adet satışlarında hem de ciroda önemli bir sıçrama yaptıklarını belirtti. enflasyonist ortamda; Temmuz ayında da yabancıların da katkısıyla alışverişteki canlılığın devam etmesini beklediklerini söyledi.

Öte yandan Öncel, Temmuz ayında işçilik ve akaryakıt maliyetlerindeki önemli artışlara dikkat çekerek, hem maliyet hem de talep enflasyonu nedeniyle fiyatların kaçınılmaz olarak yükseleceğini belirtti.

‘Tüketici stoğu birikiyor’

“Fiyatların daha da artacağını” ve “bugün alan karlı çıkacak” anlayışının tüketicilerin eğilimini artırmaya devam etmesi nedeniyle “paradan kaçış” eğiliminin artmaya devam ettiğini belirten “Tüketici biriktiriyor” Elinden geldiği kadar ürün stoklarını artırıyor” dedi.

Tasarruf yerine alışverişe yönelen tüketicilerin etkisiyle perakende şubenin en hareketli dönemlerden birini yaşadığını belirten Öncel, tatilin de etkisiyle şubenin haziran ayında zirve yaptığını söyledi.

Önl, “Son 3 aydır kutu satışlarında artış grafiği var. Haziran ayına baktığımızda üye markalarımızın yüzde 80’inde birim satışlarında artış görüyoruz. Yıllık yüzde 10 ile 10 arasında bir artıştan söz edebiliriz. Adet satışlarda yüzde 25. Mayıs ayına göre ciddi artış var” dedi.

Temmuz ayı itibarıyla yabancıların da katkısıyla alışverişteki canlılığın artarak devam edeceğine inanıyoruz” dedi.

Zam olacak mı?

Önl, ilk bakışta organize perakende açısından mevcut tablonun parlak göründüğünü ancak olayın bir kısır döngüye dönüşmesinin departmanı endişelendirdiğini vurguladı.

Pazardaki talep enflasyonuna dikkat çeken Öncel, “Temmuz ayında işçilik ve akaryakıt başta olmak üzere maliyetlerde ciddi artışlar oldu. Akaryakıt zammı özellikle e-ticaret operasyonlarında maliyetlerimizi artıracak. Dolayısıyla ister istemez zam yapacağız. Maliyetlerin yanı sıra talep enflasyonu nedeniyle fiyat artışlarıyla karşı karşıyayız. Bunu bir şekilde kırmamız gerekiyor” dedi.

Akaryakıtta ÖTV’deki sert artışla birlikte bu hafta sonu pompa fiyatı yüzde 20’den fazla artarken, ekonomistler Temmuz ve Ağustos aylarında TÜFE’de sert artış bekliyor.

beytussebapajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu