Haber

Türkiye, sandıklar için Almanya’dan onay bekliyor

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri için yurt dışında oy verme işlemleri 27 Nisan’da başlayacak.

Ancak DW Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, Alman hükümeti şu anda Türkiye’nin Almanya’da sandık kurma talebini resmi olarak onaylamadı.

DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Berlin’deki Türk Büyükelçiliği’nin kurulması planlanan seçim merkezleri için izin başvurusunda bulunduğunu, onay sürecinin başladığını ancak henüz tamamlanmadığını söyledi.

“Alman Dışişleri Bakanlığı’nın iznine ihtiyacımız var”

Siyasi karar alma süreçlerine ve seçimlere katılımın her demokratik toplumda büyük değer taşıdığını vurgulayan Dışişleri Sözcüsü, “Alman olmayan vatandaşların da gittikleri ülkelerdeki seçimlere katılma imkânına sahip olmaları bizim için önemli. dan geliyorum.”

Sözcü ayrıca, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın Almanya’da yaşayan diğer ülke vatandaşlarının kendi ülkelerindeki seçimlerde oy kullanmasına ve bu amaçla Almanya’da sandık kurulmasına izin vermesi gerektiğini söyledi.

Bakanlığın bu süreçte İçişleri Bakanlığı ile koordinasyon halinde olduğunu kaydeden sözcü, İçişleri Bakanlığının il yetkililerinin görüş ve taleplerini de dikkate aldığını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de bu sürecin vatandaşlarına Almanya’da oy kullanma hakkı vermek isteyen tüm yabancı ülkeler için geçerli olduğunun altını çizdi.


Almanya Dışişleri Bakanlığı Fotoğraf: Jens Krick/Flashpic/picture Alliance

İçişleri Bakanlığı neye göre yeşil ışık yakıyor?

1991’den beri Almanya, Almanya’da diplomatik temsilcilikleri bulunan akredite ülkelerin seçimlerini burada da yapmalarına izin veriyor.

Peki, Alman hükümetinin izin vermesinde kritik bir faktör olan onay sürecinde Alman İçişleri Bakanlığı neleri dikkate alıyor?

DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Onay için ön koşul, zamanında izin başvurusu ve federal hükümetin nota teatisi şeklinde açık rızasıdır” dedi.

Almanya’da sandık kurmak isteyen ilgili devletin bir notla Almanya Dışişleri Bakanlığı’na başvurması gerektiğini anlatan sözcü, bu notta seçim takvimi, sandık kurulacak yerler gibi temel bilgilerin yer alması gerektiğini söyledi. Sandıklar kurulacak, sandıkların açılış ve kapanış saatleri ve oradaki seçim tarihleri ​​belli olacak. Hak sahibi olanların iddia sayısı, olarak sıralandı.

Güvenlik açısından inceleme

Sözcü, “Bu asgari bilgi, güvenlik durumunu değerlendirmeye ve Alman kurumları tarafından kamu güvenliği ve sandık çevresinde düzeni sağlamaya hizmet ediyor” dedi.

Prensipte sadece büyükelçilik ve konsolosluklarda sandık kurulmasına izin verildiğini belirten Sözcü, bu feshin gerekçesini şöyle açıkladı:

“Bu sınırlamanın nedeni, oy kullanma faaliyeti sırasında aksama riskini önlemek ve kamu güvenliğini sağlamak için kaynak kullanımını en aza indirmektir.”

İçişleri Sözcüsü, Bakanlığın başvuruyu temelde güvenlik açısından incelediğini ve sürece ilgili eyaletlerin içişleri bakanlıklarını dahil ettiğini kaydetti.


Almanya’daki seçmenler konsolosluklarda oy kullanacak Fotoğraf: DW/M. Strauss

hazırlıklar başladı

DW Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, eyaletlerin onay sürecini gözden geçirip değerlendirmesi bekleniyor.

Onay süreci henüz tamamlanmamış olmasına rağmen 27 Nisan’a çok az bir süre kaldığı için Türk makamları Almanya’da sandık kurulması için hazırlıklara başladı. Oy kullanılması öngörülen 13 başkonsolosluk bölgesinin bazılarında oy kullanma işlemlerinin yapılacağı yerlere konteynerler getirildi.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan takvime göre yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 27 Nisan Perşembe günü başlayıp 9 Mayıs 2023 Salı günü sona erecek.

Uzmanlar, yaklaşık 1,5 milyon seçmenin bulunduğu Almanya’da kullanılacak oyların 14 Mayıs seçimlerinin sonuçlarını önemli ölçüde etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

ergani-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu