Haber

Tunceli’de köylüler belediyeyi tabut ve kefenlerle protesto etti.

Tunceli’de köylüler belediyeyi tabut ve kefenlerle protesto etti.

Tunceli’nin merkez Sütlüce köyü mevkiinde Dersim Katı Atık Derneği tarafından 18 hektarlık alana üretilmesi planlanan katı atık bertaraf tesisini protesto eden TUNCELİ Köylüleri, ellerinde tabut ve kefenlerle Tunceli Belediyesi önüne kadar yürüdü. Köylüler, projenin yıkım anlamına geldiğini ve hayata geçirildiği takdirde önemli sonuçları olacağını belirtti.

Tunceli Belediyesi’nin 12 yıl önce hazırladığı ve uygulaması için Pülümür, Nazımiye, Ovacık, Mazgirt, Pertek, Hozat, Çemişgezek ve Akpazar Kasabası ilçe belediyelerini kapsayan DER-KAB kuruldu. Sütlüce ve çevresi köylüleri, yaklaşık 19 buçuk milyon avroya mal olacak entegre katı atık yönetim tesisi ve yerli kaynaklar nedeniyle 55 bin ağacın kesileceğini öne sürerek projeyi iptal etmek için kefen giydi. , merkeze bağlı Sütlüce köyünde. . Omuzlarında taşıdıkları tabutla belediye binası önüne kadar yürüyen köylüler, burada projeden vazgeçilmesi talebini getirdi. Köylüler adına açıklama yapan Avukat Özgür Ulaş Kaplan, projenin doğaya ve insanlığa zarar vermeyecek, canlıların yaşamına zarar vermeyecek farklı bir alanda yürütülmesini talep ettiklerini söyledi. Avukat Kaplan, “Bugün burada bu talepleri dile getirmek için toplandık. Bugün belediye binasında katı atık birliği toplantısı yapılacak. Geçenlerde belediye meclisi bir karar aldı. Bu kararda söz konusu değil. Farklı bir alanda çevreye ve halka zarar vereceği gerekçesiyle bu projeyi bu alanda üretmeyi uygun bulduklarını belirten Demir, “Bugün bu Meclis kararının DER-KAB toplantısında görüşülerek karara bağlanmasını ve bu doğrultuda hareket edilmesini talep ediyoruz. dedi.

Avukat Kaplan, projenin hayata geçmesi halinde çok ciddi zararların oluşacağını belirterek, “Halkın sağlığı tehdit altında olacak. Çevre ve doğa açısından çok önemli kayıplar olacak. Yıllardır yerel halk ve bizim köylüler bu durumu dile getirmekte ve bu konulara itiraz etmektedir.Şimdi bu son adımdır.Bu kararlılığı göstermek için kefenlerini bugün burada giydiler.Bu kefenler orada yok edilmek istenen ağaçların,doğanın,kuşların ve yaban hayatının kefenidir. .Bize bu kefenleri giydirdiler.Bu kefenleri giyenler utansın çünkü insanları yok etmek istiyorlar,yaşam alanlarını yok etmek istiyorlar,doğayı yok ediyorlar.Ağaçları yok etmek istiyorlar.Biz bu kefenleri yaban hayatını korumak için giydik. ve oradaki canlıların hayatlarını, yaşam alanlarını koruma kararlılığımızı göstermek için yarın bölgeye geldiklerinde doğayı öldürmek için yok etmek istediklerinde yine karşılarına çıkacağız. Bu kefenleri giyeceğiz. kararlılığımızı göstereceğiz. Bu anlamda yöre insanı doğasını ve yaşam alanlarını sonuna kadar koruyacaktır. Halkın, yetkinin ve kararın söylendiği söylenir ama halkın sözü dinlenmez, halkın muhatabı olunmaz. Bu anlamda sözün hakimiyeti kuşa, toprağa, ağaca ve oradaki hayata ait diyoruz” diyen Sütlüce Köyü Muhtarı İmam Çelik, “Bugün kefenimizi giydik, giyeceğiz. yarın tekrar. Orada öleceğiz, toprağımızdan vazgeçmeyeceğiz. Bu ağaçlar bize her gün bir şeyler anlatıyor. Dersim Belediyesi köylüleri bizi yok etmek istiyor diyorlar. Ben yok olunca sen de yok olacaksın. Bizce, evet, o haklı. Bu orman yok olursa biz de yok oluruz, siz de yok olursunuz” dedi.

Bir köylünün AB Delegasyonunu projeden vazgeçmesi için Almanca olarak davet etmesinden sonra, köylüler hareketlerine son verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu