Ekonomi

TCMB Dövize Endeksli Hesaplara Zorunlu Karşılık Getiriyor

Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameye göre merkez bankasıDöviz korumalı TL hesaplar için %15 zorunlu karşılık (ZK) oranı getiriyor.

6 ay boyunca düz TL Mevduat üzerindeki tüm oranlar sıfırlandı. Toplam mevduat 2,96 trilyon TL (110,3 milyar ABD Doları) seviyesinde bulunuyor ve yeni önlemin yaklaşık 450 milyar TL likidite çekmesi bekleniyor.

TL’ye olan güveni artırmak amacıyla Aralık 2021’de TL’de değer kaybına karşı garantili hesaplar oluşturulmuştur. Karar, Merkez Bankası’nın Perşembe günü piyasadaki fazla lira likiditesi nedeniyle miktarsal ve kredi sıkılaştırıcı tedbirler alacağını açıklamasının ardından geldi.

ZK artışı, bu niceliksel sıkılaştırma kapsamındaki ek önlemlerden biridir. TL cinsinden ZK oranlarındaki bu artış TL likiditesini de etkileyecektir.

Karar öncesi TL’nin ağırlıklı ortalama ZK oranı %6,4 olduğu ve %22,3 yabancı para ZK oranının altında olduğu için, gelecekte ZK’lerin daha da artırılması mümkün olabilir. ZK’da döviz türü de yükseltilirse swap ile yapılabilecek fonlama tutarını etkileyebilir.

Merkez Bankası bankalardan rekor miktarda lira borç aldı

Kredi tarafında da seçici bir yaklaşım benimsenecektir. Dolayısıyla, stratejik olarak öncelikli veriler yatırımdır ve ihracatKredi tarafında kolaylıklar, tüketici ve diğer ticari kredilerde (stratejik olarak önceliklendirilmeyen alanlarda) sıkılaştırıcı tedbirler söz konusu olabilir.

Hem önceki PPK özetinde hem de 20 Temmuz PPK metninde şişirme risklerden bahsedilmektedir. Beklenti ve davranışlardaki bozulma ve hizmet enflasyonundaki katılık gibi önceden aktif olan risklere vergi artışları, taban fiyat ve kur artışları gibi riskler de eklenmiştir.

Enflasyondaki mevcut risk ortamına rağmen faizin yeniden kademeli olarak artırılmasının tercih edildiğini gördük. Merkez Bankası’nın bu ortamda kademeli yaklaşımı ile diğer makro/mikro ihtiyati çerçeveye ilişkin sadeleştirme kapsamı arasındaki bağlantı, 27 Temmuz Enflasyon Raporutoplantıda daha detaylı konuşulacak.

Kaynak: Dinamik Yatırım Enver Erkan

Hibya Haber Ajansı

habercanik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu