Haber

Siber risk, NFT pazarındaki en büyük tehditlerden biridir.

NFT pazarının gelişimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, “Günümüzde birçok alanda olduğu gibi NFT pazarında da siber güvenlik risklerindeki artış ön plana çıkıyor. Siber sigorta şirketleri, NFT varlıklarının sigortalanmasına yönelik altyapıyı ve yasal süreçleri şekillendirmeye doğru ilerliyor. Ancak sahtecilik, dolandırıcılık gibi faaliyetlere karşı çeşitli sigorta poliçeleri geliştirilmektedir. “NFT pazarının 2024 yılında yüzde 50 büyüyeceğini ve sigorta segmentindeki payının artmaya devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

Dünyada kullanımı giderek artan NFT pazarının 2023 yılı sonunda 200 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sanat, spor ve diğer alanlarda kullanımı genişlemeye devam eden NFT alanındaki pazarın çeşitliliği de göz önünde bulunduruluyor. arttıkça riskleri de beraberinde getiriyor. Özellikle hırsızlık ve dolandırıcılık gibi tehditler siber güvenlik kaygılarını artırarak sigorta talebinin artmasına neden oluyor.

IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi,Siber sigorta şirketlerinin NFT varlıklarının sigortalanması için altyapı ve hukuki süreçleri şekillendirme yolunda ilerlediğini, sahtecilik, dolandırıcılık gibi faaliyetlere yönelik çeşitli sigorta poliçelerinin geliştirildiğini belirtti. Murat Çiftçi şunları söyledi: NFT pazarının önümüzdeki yıl sanat eserlerinin dijitalleşmesiyle şekilleneceğini ve sektördeki düzenlemelerin ve gelişmelerin odağı olacağını öngörüyoruz. “Yasal düzenlemelerin, NFT’lerin hukuki statüsünün belirlenmesi, ticari düzenlemeler, siber güvenlik risklerinin azaltılması gibi konulara katkı sağlayarak sektörün daha sağlıklı büyümesine destek vermesini bekliyoruz” dedi.

Pazar 2024’te yüzde 50 büyüyecek

NFT pazarında 2023 yılında yaşanan büyümenin 2024 yılında da devam edeceğini belirten Murat Çiftçi, “2024 yılında farklı sektörlerde NFT kullanımının artmasını ve NFT’lerde fiyat belirsizliğine ilişkin endişelerin azalmasını bekliyoruz. Özellikle sanat, oyun ve spor alanlarında NFT kullanımının yaygınlaştığını göreceğiz. Sanattaki NFT’ler, dijital sanat eserlerine sahip olmayı ve ticaretini daha kolay ve daha güvenli hale getirme potansiyeline sahiptir. Oyun dünyasındaki NFT’ler, oyun içi varlıklara sahip olmayı ve ticaretini daha verimli hale getirebilir. Sporda NFT’leri spor etkinlikleri biletleri, görseller ve koleksiyon parçaları gibi farklı şekillerde görüyoruz. NFT’lerin değerlenmesine ilişkin standartların oluşturulması, NFT’lerin yasal çerçevesinin netleştirilmesi gibi gelişmeler bekliyoruz. “NFT pazarının 2024 yılında yüzde 50’nin üzerinde büyüyeceğini tahmin ediyoruz.”

ABD’de NFT ile ilgili yasa tasarısı yolda

NFT’lerin mülkiyeti ve paha biçilemez doğası gibi zorlukların, dijital sanat eserlerinin sigortalanması sürecini zorlaştırdığını belirten Dr. Murat Çiftçi şunları söyledi:Ancak bu zorlukların üstesinden gelinebilirse NFT’ler dijital sanat eserlerini sigortalamak için yeni fırsatlar sunabilir.   NFT’ler henüz yasal olarak tam olarak tanımlanmış bir kavram değildir. Bu nedenle NFT’lere ilişkin yasal düzenlemeler farklı ülkelerde farklı şekilde yapılmaktadır. Türkiye’de NFT’ler Fikri ve Sınai Haklar Hukuku (FSEK) kapsamında değerlendirilmektedir. FSEK’e göre; NFT’ler bir eserin dijital kopyası olarak kabul edilir ve NFT sahibine eserin dijital kopyasını kullanma konusunda münhasır olmayan bir hak verir. Dünya genelinde NFT’lere ilişkin yasal düzenleme çalışmaları devam ediyor. ABD’de NFT’leri “dijital varlıklar” olarak tanımlayan ve NFT’lerle ilgili süreçleri düzenleyen bir yasa tasarısı hazırlanıyor. “Avrupa Birliği’nde NFT’lerin ‘dijital varlık’ olarak tanımlanmasına ve NFT’lerle ilgili işlemlerin düzenlenmesine yönelik bir düzenleme üzerinde çalışılıyor.”

NFT siber sigortayla daha güvenli hale getirilebilir

Murat Çiftçi, “NFT’lerin çoğalması yeni risklerin ortaya çıkmasına neden olabilir. NFT’lerin siber saldırılara karşı savunmasız olması riskleri artırabilir. Bu, sigorta şirketlerinin NFT sigorta ürünlerini oluştururken bu riskleri dikkate almasını gerektirir. NFT’lerin ve blockchain teknolojisinin gelişmesiyle birlikte sanat sigortacılığında yeni teknolojilerin kullanımı daha yaygın hale gelecektir. Örneğin, eserlerin sahipliğini ve değerini güvenli bir şekilde doğrulamak için blockchain teknolojisi kullanılabilir; Bu da sigortacılık süreçlerini daha aktif hale getirecek. Sonuç olarak NFT sigortacılığı gelecekte sanat sigortacılığı sektöründe yeni risklerin ve teknolojik yeniliklerin ön plana çıkacağı bir alan olabilir. “Bu gelişmeler sanat eserlerinin daha güvenli bir şekilde korunmasına ve sanat koleksiyoncularının daha kolay işlemesine olanak sağlayabilir” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habersultangazi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu