Ekonomi

ABD’li senatörler Ukrayna, İsrail ve ABD’nin güney sınırına yönelik yardım teklifinin ayrıntılarını belirledi

ABD’deki Demokrat ve Cumhuriyetçi Senatörler aylarca süren görüşmelerin ardından Ukrayna, İsrail ve ABD’nin güney ucuna yönelik 118,2 milyar dolarlık yardım teklifinin ayrıntılarını belirledi.

Uzun zamandır beklenen tasarıda Ukrayna’ya 60,1 milyar dolar, İsrail’e 14,1 milyar dolar ve ABD sınırında güvenliğin artırılması için 20,2 milyar dolar yardım öngörülüyor. Aynı zamanda savaştan zarar gören bölgelere insani yardım ve Kızıldeniz ve Tayvan’daki savunma operasyonlarına yönelik daha küçük fonları da içeriyor.

Bakan Joe Biden, İlk olarak Ekim ayında 105 milyar doların üzerinde bir yardım paketi önerdi. Senato’nun yeni anlaşması, Biden’ın Ukrayna, İsrail ve Tayvan için talep ettiği finansman oranlarıyla kabaca eşleşiyor.

Yeni teklifin temel farkı, Senato’da aylardır süren görüşmelerde önemli bir anlaşmazlık noktası olan sınır güvenliğine 13 milyar dolar daha fazla tahsis edilecek olmasıdır.

Cumhuriyetçiler, son aylarda rekor sayıda göçmenin geçtiği sınırı idare etmesi nedeniyle Biden yönetimini eleştirdi. Demokratlar, Başkan’ın daha agresif sınır güvenliği sağlamak için daha fazla yürütme yetkisine ihtiyacı olduğunu savunuyor.

Başkan Pazar günü yaptığı açıklamada, Senato’nun kendisine “sıkışıklık durumunda sınırı kapatmak için yeni acil durum yetkisi” verecek olan iki partili önerisini desteklediğini söyledi.

Biden, “Kongreyi bir araya gelip bu iki partili anlaşmayı hızla geçirmeye çağırıyorum. Anlaşmayı masama getirin ki hemen imzalayıp yasalaştırabileyim.”söz konusu.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck SchumerTasarının çarşamba günü oylanmasının planlandığını söyledi.

Tasarının yayınlanması, aylardır anlaşmaya varmak için ileri geri giden Senato müzakerecileri için küçük bir zafere işaret ediyor.

Teklifin açıklanmasının ardından açıklama yapan Schumer, şunları söyledi: “Senatörlerin büyük çoğunluğunun bunu yapmak istediğini biliyorum ve iki partili işbirliğinin hızla ilerlemesi gerekecek.”söz konusu.

Senato’daki haydutluk sona erdiğinde teklif bir sonraki büyük zorlukla karşı karşıya kalacak: Cumhuriyetçiler Meclisi.

Cumhuriyetçi milletvekilleri Senato tasarısını düşmanlıkla karşılamaya hazırlanıyorlardı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson Cumartesi günü, Senato’nun daha geniş kapsamlı dış yardım tasarısını engellemek amacıyla İsrail’e tek başına fon sağlayacak bir Meclis önerisini açıkladı. Johnson, Temsilciler Meclisi’nin tasarıyı gelecek hafta oylayacağını söyledi.

Beyaz Saray, Temsilciler Meclisi’nin karşı teklifini eleştirerek bunu siyasi bir manevra olarak nitelendirdi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Pazar günü NBC’nin “Basınla Tanışın” programında yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Bunu şu anda Temsilciler Meclisi tarafından öne sürülen bir taktik olarak görüyoruz ve bunun Amerika’nın karşı karşıya olduğu ulusal güvenlik sorunlarına çözüm bulmak için önemli bir çaba olduğunu düşünmüyoruz.”söz konusu.

Beyaz Saray’ın azarlamalarına rağmen, finansman paketi son birkaç haftadır giderek daha fazla siyasi bir piyon haline geldi.

Seçimler yaklaşırken, bir zamanlar uzlaşmaya hazır görünen Cumhuriyetçi milletvekilleri, anlaşmanın kabul edilmesinin Biden 2024 kampanyası için olumlu bir zafer olacağının farkında olarak birdenbire anlaşmaya soğuk bakmaya başladılar.

Johnson ton değişiminin en iyi örneklerinden biri oldu.

Ocak ortasında Biden ve Schumer ile özellikle sınır müzakereleri konusunda “verimli” olarak nitelendirdiği bir toplantı yaptı. Toplantıdan sonra Johnson, yetkililerin iki partili bir umut ifadesi olan “fikir birliğine” ulaştığını söyledi.

Ancak eski lider ve GOP adayı Donald Trumpkampanyasında sınır krizini bir saldırı hattı olarak kullanmaya devam edebilmek için Cumhuriyetçilere anlaşmayı bozmaları yönünde baskı yaptığı bildiriliyor.

Pazar günü NBC’nin “Meet the Press” programına verdiği röportajda Johnson, Trump’ın dışarıdan herhangi bir etkide bulunduğunu reddetti:

Ancak Johnson’ın Schumer ve Biden’la yaptığı iyimser görüşmeden bir hafta sonra sözcü rotayı değiştirdi ve anlaşmayla ilgili şüpheci tavrını dile getirdi.

Johnson, Ocak ayının sonunda meslektaşlarına bir mektup yazdı. “Teklif taslağının içeriğine ilişkin söylentiler doğru olsaydı zaten Meclis’e gelmeden sönüp giderdi.”söz konusu.

Beyaz Saray duyarlılığın değiştiğini duyurdu.

Basın Sözcüsü Karine Jean-PierreGeçtiğimiz günlerde düzenlenen bir brifingde, “Birdenbire ses tonunun değiştiğini duyduk.”söz konusu.

Forex Haber Merkezi

habergolbasi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu