Ekonomi

NATO 2024’te rekor savunma harcayacak

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e göre, 18 NATO üyesinin 2024 yılında ittifakın GSYİH’nın %2’si tutarındaki savunma harcaması hedefine ulaşması bekleniyor. Bu hedefe, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının üçüncü yılına girdiği bir dönemde ulaşılıyor.

Çarşamba günü Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Stoltenberg, NATO ülkelerinin toplam askeri harcamalarının bu yıl yeni bir rekor seviyeye ulaşmasının beklendiğini duyurdu. Avrupa NATO ülkelerinin toplam savunma yatırımlarının 380 milyar dolar civarında olması bekleniyor.

Almanya, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana ilk kez yüzde 2’lik harcama hedefine ulaşacak. Bu gelişme, ittifakın yeterli finansmana sahip olmasını ve tehditlere yanıt verebilmesini sağlamak için tasarlanan NATO direktifine bağlılıkta önemli bir artışa işaret ediyor.

Daha önce 11 NATO ülkesinin 2023 yılında bu harcama eşiğine ulaşması bekleniyordu. Bu ülkeler arasında Polonya, ABD, Yunanistan, Estonya, Litvanya, Finlandiya, Romanya, Macaristan, Letonya, İngiltere ve Slovakya yer alıyordu.

NATO’nun savunma bütçesine ilişkin güncelleme, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD’nin NATO müttefiklerini savunma harcaması yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde savunamayabilecekleri yönündeki açıklamalarından kısa bir süre sonra geldi. Bu açıklama Avrupa ülkeleri arasında NATO’nun toplu savunma anlaşmasının güvenilirliği konusunda endişelere yol açtı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

habercamardi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu