Yaşam

Modacı Nail Yurdakul’un cenazesi

Birçok ünlünün terziliğini yapan ve 94 yaşında Muğla’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden modacı Nail Yurdakul’un cenazesi toprağa verildi.

Emeklilik yıllarını Köyceğiz’de geçiren ve bir süre önce Fethiye Huzurevi’ne yerleşen Yurdakul, organ yetmezliği nedeniyle Fethiye Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ardından Milas’ta özel bir hastaneye sevk edilen Yurdakul, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Yurdakul’un cenazesi için Köyceğiz’deki Hacıbey Camii’nde tören düzenlendi. Törene Yurdakul’un yakınları, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu ve vatandaşlar katıldı.

Burada kılınan cenaze namazının ardından Yurdakul’un naaşı Toparlar Mahallesi Mezarlığı’na defnedildi.

Nail Yurdakul kimdir?

Askerden döndükten sonra 1951 yılında İstanbul’da terzi çırağı olarak çalışmaya başlayan Yurdakul, Olgunlaşma Enstitüsü’nde terzi öğretmenliği yaptıktan sonra Ankara’ya döndü. İlk işini burada açan Yurdakul, kısa sürede devlet adamlarının ve ünlü ustaların terzisi oldu.

Yurdakul, İsmet İnönü’nün eşi Mevhibe İnönü, Adnan Menderes, Cemal Gürsel, Suat Hayri Ürgüplü ve eşlerine kıyafet dikti.

İlk kez Boğaziçi Köprüsü’nde, köyde ve sinemada defileler düzenleyen Yurdakul, Türkiye’nin ilk model okulunu ve kadın futbol takımını kurdu.

“Modanın kralı” olarak anılan

Madrid’de düzenlenen tekstil fuarında birinci olan Yurdakul, İspanya, Fransa, İsviçre ve Almanya’da şubeler açarak “Modanın Kralı” olarak anılmaya başlandı.

1965 yılında Yurdakul, Milli Mücadele’de giydiği kıyafetlerden etkilenerek Atatürk’ün bir takım elbisesini yeniden modernize ederek dikti. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu kıyafeti çok beğenmiş ve “Milli Mücadele Haçı” adını vermiş. Yurdakul, Türkiye’deki ilk Atatürk giyim defilesini de yaptı. “Milli Mücadele Haçı” şu anda Tunus’ta bir müzede sergileniyor.

Birçok ünlü isme kıyafet tasarlayan Yurdakul, ilk kurşun geçirmez yeleğini 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal için dikti.

baglarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu