Haber

Kayseri Emniyet Müdürlüğü’nde tartışma sonucu öldürülen polis memurunun katiline ‘iyi hal’ indirimi

KAYSERİ Emniyet Müdürlüğü’nde çıkan tartışma sırasında mülki memur Fevzi Süleyman Sökmen’i (35) 15 kurşunla öldüren polis memuru Şükrü Koçoğlu’na (50) ‘iyi hal’ indirimi ile verilen 25 yıl hapis cezasının gerekçesi açıklandı. Gerekçede, mağdurun anayasal şikayet hakkını kullandığı, bu nedenle sanığa ‘haksız tahrik’ indirimi verilemeyeceği ancak Şükrü Koçoğlu’nun yargılama aşamasındaki pişmanlığı nedeniyle ‘iyi hal’ indirimi uygulandığı belirtildi. .

Kayseri Emniyet Müdürlüğü’nde Kocasinan ilçesi Erkilet Bulvarı’nda daha önce depremzedelere yardım konusunda tartışan polis memuru Şükrü Koçoğlu ile mülki memur Fevzi Süleyman Sökmen arasında 2 Haziran’da tartışma çıktı. Sökmen, kendisini ölümle tehdit ettiğini öne sürdüğü Koçoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. İkili, 14 Eylül’de Kayseri Emniyet Müdürlüğü’nde yeniden buluştu. Tartışma sonucunda Koçoğlu, Sökmen’i beylik tabancasıyla öldürdü. Gözaltına alınan Koçoğlu, işlemlerin ardından tutuklandı. Şükrü Koçoğlu hakkında ‘kasten öldürme’ suçundan ömür boyu hapis istemiyle dava açıldı.

‘Korkup gitsin diye çay bardağını yere attım.’

Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 11 Ocak’ta görülen davanın ikinci duruşmasında öldürme kastının bulunmadığını söyleyen Şükrü Koçoğlu, “Deprem mağdurlarının duygularını istismar ediyordu. Ben de ‘Eğer sen yaparsan’ dedim. çok düşün, maaşının birini bağışla Süleyman.’ Ben de korkutmak için çay verdim, bardağını yere attım, sürekli beni rahatsız etti, ‘Süleyman sana rica ediyorum, ben buradayken buraya gelme’ dedim. Olay günü Süleyman’la buluştuk. ‘Bir dakika’ dedim ama Süleyman konuşmak istemedi. Benden kaçıp yangın merdivenine doğru gitti. Konuşmasını istedim. Onu takip ettim. “dedi.

‘KAÇ ATEŞ YAPTIĞIMI BİLMİYORUM’

Koçoğlu şöyle devam etti:

“‘Süleyman, şikayette bulunmuşsun, endişen ne?’ Sordum Süleyman, ‘Benim bir sorunum yok, her şey orada yazıyor’ dedi. Kendisine engelli bir çocuğum ve hasta annesinin baktığını söyledim, sırıtarak bunları anlatıp ‘Bunu iyi değerlendireceğim’ dediğimde olay oldu ve kendimi kaybettim, sonra ne oldu? Hatırlamıyorum. Servis silahımda hep 15 mermi taşıyordum. Kaç el ateş ettiğimi bilmiyorum. Olay ani bir diyalog sonucu meydana geldi. Kesinlikle planlamadım, pişmanım. Yapmadım. ‘Bu kadar yeter, siktir git’ ya da ‘Ben yarım kalan işimi bitireceğim’ deme. Olayda hiçbir amacım yoktu. Amacım sadece konuşmaktı.”

MAHKEMEDEN ‘İYİ DAVRANIŞ’ İNDİRİMİ

Sanık avukatı Mustafa Avşar da müvekkiline ‘provokasyon’ indirimi yapılması gerektiğini söyledi. Şikayetçi olduğunu belirten Sökmen’in babası CS, sanığın en ağır cezayı almasını istedi. Mahkeme, sanık Şükrü Koçoğlu’nu ‘kasten öldürme’ suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme sanığa ‘iyi hal’ indirimi uygulayarak cezayı 25 yıla indirdi. ‘KİŞİ ŞİKAYET HAKKINI KULLANDI’

Mahkeme sanığa verilen 25 yıl hapis cezasının gerekçesini açıkladı. Sanık savunmasında da itiraf edildiği üzere sanık, şikâyetin kendisine bildirilmesi üzerine perşembe günü Yeni Mahalle Polis Karakolu’na giderek orada şikâyet dilekçesini okudu ve içeriğini öğrendikten sonra ifadeyi daha sonra vermek istedi. Merhumun yanına giderek ‘Süleyman, buluşabilir miyiz?’ diye sordu. ‘Süleyman ayıp ediyor’ gibi açıklamalar yaptığı, ardından da merhuma ateş ettiği görüldü. “Merhumun kanuni bir hak olan şikâyet hakkını kullanması haksız fiil olarak değerlendirilemeyeceğinden, bu gerekçeyle ‘haksız tahrik’ uygulanmamıştır.”

‘SANIKIN ÖFKE SORUNU OLDUĞU AÇIKTIR’

Sanık ile mağdur arasındaki görüş ayrılıklarına da vurgu yapılan kararda, “Sanık tarafından, ‘Ben ona bakacağım, iyi bakacağım’ şeklindeki sözlerin mağdur tarafından söylendiği belirtildi. Ona iyi bakacağım, onu iyi yerlerde değerlendireceğim’ şeklindeki ifadeler sanığın aile bireylerine atıfta bulunarak sanığın alacağı cezayı hafifletmeye yönelik gerçekçi olmayan ve soyut ifadelerdir.” Bu sözlerin merhum tarafından söylendiği kabul edilse bile, sanığın öfkelenmesini veya şiddet uygulayarak söz konusu suçu işlemesini gerektirecek sözler değildi, sanığın cinayet eylemine ilişkin olayda küfür veya hakaret söz konusu değildi. Kendisine, 2023 yılı Mart ayında başlayan ve zaman zaman yaşanan anlaşmazlıklar sonrasında mağdur “Sanığın anayasal şikayet hakkını kullanması sonucunda cinayet eylemini işlediği sonucuna varılmıştır. Çünkü işçiye göre Belgedeki izleme formunda sanığın öfke kontrolü sorunu olduğu açıkça görülüyor. Sanığın yargılama aşamalarındaki pişmanlığı nedeniyle ‘iyi hal’ indirimi yapıldı.”

SANILIN AVUKATI KARARA İTİRAZ ETTİ

Mahkeme heyeti, sanığın eylemi ‘kasıtlı olarak’ işlediğine dair yeterli delil bulunmadığını, bu nedenle sanığın öldürme kastının aniden ortaya çıktığını belirtti. Öte yandan sanık avukatı Mustafa Avşar’ın, müvekkiline çok fazla ceza verildiği gerekçesiyle yerel mahkemenin kararına itiraz ettiği, ‘provokasyon’ indirimi talep ettiği ve belgeyi 1’inci Ceza Dairesi’ne getirdiği öğrenildi. Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi’nin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu