Haber

İran Dışişleri Bakanı: Lübnan’ın elektrik krizini çözebiliriz ama sorun ABD baskısı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan26 Nisan’da Lübnan’a yaptığı ziyaretin ardından Beyrut’taki İran Büyükelçiliği’nde düzenlediği basın toplantısında bölge gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

31 Ekim 2022’den bu yana Meclis’te yapılan 11 oturuma rağmen seçilemeyen Lübnan’ın 14. Cumhurbaşkanı konusunda Tahran’ın tavrını hatırlatan Abdullahiyan, ” Lübnan’daki üst düzey yetkililerle yaptığım görüşmede, İran’ın Lübnanlılar arasında uzlaşma ve anlaşmayı bizzat destekleyeceğini ilettim” dedi.ifadeleri kullandı.

Ülkesinin Lübnan’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerine hiçbir şekilde müdahale etmediğini ve etmeyeceğini savunan Abdullahiyan, şöyle konuştu: “Tahran, Lübnanlıların kimle anlaşmaya varırsa onu destekleyecektir.” söz konusu.

‘Enerji krizini tek bir anlaşma ile çözebiliriz’

İran’ın daha önce Lübnan’daki enerji-elektrik krizini çözmek için hibe olarak vermek istediği akaryakıt konusuna da değinen Abdullahiyan, bunun önündeki engellerden bahsetti:

“Lübnan Başbakanı ile görüşmemizde ikili işbirliğini güçlendirme kapsamında ticaret, enerji ve özellikle elektrik konularında anlaşmalar yapabileceğimizi söyledim. Anlaşma ile Lübnan’ın elektrik krizini de çözebiliriz. Ancak buradaki sorun baskı” ABD’den ve olası bir yaptırım endişesi var. ABD’nin de olduğu unutulmamalıdır.” İran’ın yaptırımları başarısız oldu. İran, Irak gibi bazı ülkelere elektrik, petrol ve gaz ihraç ediyor. Örneğin Amerikalılarla gaz ve elektrik ithalatı konusunda yapılan müzakereler sonucunda Iraklılara yaptırımlardan muafiyet tanındı.”

İran Cumhurbaşkanı Şam’a gidecek

İran Cumhurbaşkanı Abdullahiyan, İran ve Suriye arasındaki çıkarlar bağlamında bir soru üzerine İbrahim’in BaşkanıTürkiye’nin yakın zamanda Şam’a resmi bir ziyarette bulunacağını söyledi.

Abdullahiyan, İran ile Suudi Arabistan arasında imzalanan anlaşma kapsamında diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesi sürecinde Irak ve Umman’ın önemli bir arabulucu rolü oynadığını belirtti.

Abdullahiyan, Suudi Arabistan ile Suriye arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesi konusunda son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: “İran-Suudi Arabistan görüşmesiyle eş zamanlı olarak Riyad ile Şam arasında önemli bir güvenlik diyaloğuna da tanık olduk. Suriye’nin yeniden Arap Ligi’ne entegrasyonu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda çok değerli ilerlemeler kaydedildi.‘ diye değerlendirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu