Teknoloji

Gezegen, Dünya’dan 280 ışıkyılı uzaklıkta keşfedildi

NASA’nın gezegen keşif uydusu Transiting Exoplanet Survey Satellite’ı (TESS) kullanan araştırmacılar, güneş sistemindeki en büyük gezegen olan Jüpiter büyüklüğünde yeni bir gezegenin bulunduğunu belirlediler.

“Yasak Gezegen”

CNN’in haberine göre araştırmacılar “TOI 5205b”büyüklüğünden dolayı gezegen denir “yasak gezegen”tanımladı.

Dünya’dan yaklaşık 280 ışıkyılı uzaklıkta küçük bir yıldızın yörüngesinde “olağanüstü boyut”Ötegezegenin TOI-5205 adlı kırmızı bir cüce yıldızın yörüngesinde döndüğü belirtildi.

“Jüpiter’in 4 katı büyüklüğünde”

Son yıllarda astronomlar “M cüce yıldızlar”,yörüngelerinde dönen gezegenlere sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu keşfetti, ancak bu kadar küçük yıldızların dev gezegenlere ev sahipliği yapmasını beklemiyordu.

Çalışma yazarı Shubham Kanodia, “Jüpiter’in yaklaşık dört katı büyüklüğündeki ev sahibi yıldız TOI-5205, bir şekilde Jüpiter büyüklüğündeki gezegenin etrafında dönmeyi başardı ki bu oldukça şaşırtıcı.”söz konusu.

Kanodia, TOI-5205b’nin varlığının söz konusu gezegenler hakkında bilinenleri artırdığını söyledi.

“M cüce yıldız”ın yörüngesindeki ilk gaz devi gezegen

geçmişte astronomlar “M cüce yıldızlar”etrafında dönen birkaç gaz bulutundan oluşan dev gezegenler buldu, ancak TOI 5205b, düşük kütleli bir “M cüce yıldızının” yörüngesinde dönen ilk gaz devi gezegen olarak kaydedildi.

Araştırmacılar, TOI-5205b’nin atmosferi olup olmadığını belirlemek ve nasıl oluştuğunu anlamak için James Webb Uzay Teleskobu’nu kullanarak gezegeni gözlemlemek istiyor.

Bulguları ayrıntılı olarak inceleyen bir çalışma “Astronomi Dergisi”dergide yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu