Haber

Dalgın’dan DEVA ile ‘ihracat’ yorumu

ANKARA (İGFA) –Türkiye 2022’de 254,2 milyar dolar ihracat yaptı. Türk Hava Yolları 15 milyar 769 milyon dolarlık ihracatıyla 2022’nin “İhracat Şampiyonu” oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 30. Genel Kurulu ve İhracat Şampiyonları Ödül Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “2028 yılı ihracat hedefimiz 400 milyar dolar ve üzerine ulaşmaktır” sözlerinin ardından TİM Başkanı Mustafa, Dünya Gazetesi’ne açıklama Gültepe’nin “Kur 35 TL olsa bile 500 milyar dolarlık ihracat hedefine günümüz koşullarında ulaşmanın zor” açıklaması tartışma yarattı.

Türkiye’nin ihracat hedeflerini ele alan DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, ihracatın boyutlarını değerlendirdi.

Dalgın, “Döviz kazanmanın, yatırım ve istihdamı artırmanın, rekabet karşısında her geçen gün kendimizi geliştirmenin anahtarı ihracattır. Büyük Türkiye’nin yolu topyekun bir ‘Kalkınma Seferberliği’nden geçer. Yani üretimden, ihracattan, istihdamdan, ihracattan ve inovasyondan geçiyor. Şimdi ihracatta gerçek bir şampiyon olma zamanı.”

Dalgın, yaptığı basın açıklamasında, “20 yıllık periyodlarda bakalım. 2002 yılında ihracatımız 35 milyar dolardı. 2012’de 153 milyar dolara çıktı. Yani bu 10 yılda ihracatımız dört kattan fazla arttı. İkinci on yıllık dönemde ise 254 milyar dolara çıktığını görüyoruz. Yaklaşık bir buçuk kat artış var. 2 katına bile çıkmadığını görüyoruz. Neden hedeflerimizin yarısındayız?” diye sordu.

KENDİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ

İhracatın ölçeğini de değerlendiren Dalgın, “Örneğin 100 milyon doların üzerinde ihracat yapan firma sayısı sadece 295. İhracatı milyar doları aşan firma sayısı ise halen sadece 21. Bu cirolar gösteriyor ki bizim daha çok ihracat yapmamız gerekiyor.” Dünyadaki rekabetçi standartlara ulaşmak için kendimizi geliştirmek.”

DIŞ TİCARET AÇIKI 5 AY 56 MİLYAR DOLAR

Ocak-Mayıs aylarını kapsayan bu yılın ilk 5 ayında ihracatın yüzde 0,2 artarak 102,5 milyar dolara, ithalatın ise yüzde 8,9 artarak 158,6 milyar dolara ulaştığını belirten Dalgın, “Dış ticaret açığı 2009’da 56 milyar doları aştı. ilk 5 ay Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 43 milyar dolarla rekor kırdı. Bu yıl bir negatif rekor daha yenilendi. Neden bu kadar yüksek bir dış ticaret açığımız var? terimleri kullandı.

karpuzlu-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu