Haber

CHP’li Okçuoğlu: Güneş santrali projeleri hayvancılığı yok ediyor

Elazığ İl Özel İdaresi CHP Meclis Üyesi Mahmut Okçuoğlu, Karakoçan ilçesinde çiftçilerin hayvanları için kullandıkları mera alanlarına özel şirketlerin talebi üzerine Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulmak istendiğini söyledi. Okçuoğlu, “Hayvancılığın en yoğun olduğu, hayvancılığın yüzde 15-20’sinin karşılandığı bölge olan Elazığ’a yatırım yapılmasını öngören planlar, burada hayvancılığın önünü de tıkayacaktır. Kızılca köyü, Kavakdere köyü, Karapınar köyü ve Özellikle Yenimahalle’nin tamamı mera alanıdır.”

‘GES TARIM ALANLARINDA İNŞA EDİLMEK İSTİYOR’

ANKA’nın haberine göre Mahmut Okçuoğlu şunları söyledi:

“Karakoçan ilçesinde elektrik toplama merkezinin kurulmasının ardından kurum yöneticilerimizi sıklıkla dile getirdiğimiz tarım alanlarının güneş enerjisi santraline dönüştürülmemesi konusunda uyarmıştık. Son dönemde Karakoçan ilçesinde büyük şirketlerin meraya dönüştürdüğünü belirtmek isterim. Arsalar arsaya alınarak 10 megabyte ve 15 megabyte ticari güneş enerjisi santrali için başvuruda bulunuldu.Karakoçan Hamzalı Köyümüzdeki bir firma yaklaşık 200 dönüm tarım arazisi ve mera arazisi üzerine güneş enerjisi santrali yapılmasını istiyor. şirket ve birim yöneticileri oraya geldi, köylülerimiz bilgi bile sormadan buna kategorik olarak karşı çıktılar ve mera arazilerimizin hazineye dönüştürülmesi ve güneş enerjisi santrali yapılmaması konusunda büyük tepki gösterdiler. Bir devlet büyüğümüzün birilerinin ya tarımı feda etmesi gerekiyor. Geliştirilmesi gerekiyor ya da güce değer verilmesi gerekiyor.

‘ŞİRKETLERİN YATIRIM YAPMASINA KARŞI DEĞİLİZ’

Burada yeni çıkan kanunla mera alanlarının çok hızlı ve kolay bir şekilde dönüştürülmesi ve bu tür faaliyetlerin gerçekleştirilmesi hayvancılığı gerçekten zorlaştırıyor. Firmaların buraya yatırım yapmasına karşı değiliz ama bu yatırımları yaparken daha marjinal alanların dönüştürülmesi ve oraya güneş enerjisi santrallerinin yapılması gerekiyor. Elazığ’da hayvancılığın en yoğun olduğu, hayvancılığın yüzde 15-20’sinin karşılandığı bölgeye yatırım yapılmasını öngören planlar, burada hayvancılığı da engelleyecek. Kızılca köyü, Kavakdere köyü, Karapınar köyü ve özellikle Yenimahalle mera alanlarıdır. “İlgili şirketlerin siyasi baskı uygulayarak bu mera alanlarını dönüştürdüğü yönünde haberler alıyoruz.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu