Haber

Cemal Gürsel Mahallesi hasar raporuna güvenmiyor: ‘Hedef kira’

Fırat Bulut

MALATYA – Maraş merkezli depremlerde Malatya’da 3 bin 899 bina yıkılırken, 23 bin 968 bina da ağır hasar gördü. Malatya’nın merkez ilçesi Yeşilyurt’a bağlı Cemal Gürsel Mahallesi depremde yıkımın en az olduğu mahallelerin başında geliyor. Sadece 3 binanın yıkıldığı mahallede konutların yüzde 70’inin ‘ağır hasarlı’ olduğu bildirildi. Ancak mahalleli, ihbarların gerçekçi olmadığını ve deprem bahanesiyle mahalleyi boşaltmak istediklerini öne sürdü.

HDP Malatya İl Eşbaşkanı Yusuf Bozkuş, “Mahalleyle ilgili bir proje daha var gibi. Mahalleyi boşaltma projesinin yürütüldüğü anlaşıldı” dedi.

‘MAHMET RANTA AÇILMAK İSTENİYOR’

Ağırlıklı olarak tek katlı binaların yer aldığı Cemal Gürsel Mahallesi’nin nüfusu 5 binin üzerinde. Mahallelinin bir kısmı çadırlara yerleşirken, bir kısmı da evlerinde yaşamını sürdürüyor. Burada oturanlar, binaların birçoğunun hasarsız olmasına rağmen ‘ağır hasarlı’ olduğu yönünde rapor verildiğini ve bu durumda mahallenin kiraya açılmaya çalışıldığını iddia ediyor.

Cemal Gürsel Mahallesi’nde 1978 yılından beri ikamet eden Hüseyin Abuş, mahalledeki evlerin yüzde 70’inin ‘ağır hasarlı’ olduğunun bildirildiğini söylüyor. Çelişkili bilgilerin verildiğini anlatan Abuş, “Depremin üçüncü günü Erzurum Belediyesi’nden iki görevli geldi. Konuta bakıp ‘evde bir şey yok’ dediler. Daha sonra e-Devlet üzerinden baktım ve evimizin ‘ağır hasarlı’ olduğu söylendi. Bu sadece bizim konutumuz için değil, mahalledeki birden fazla konut için de geçerli.”

Bu işlemlerle mahallenin boşaltılmasından korktuğunu dile getiren Abuş, “Evimde çizik bile yok. Evimize inmeye mi çalışıyorsun? Bilsinler ki Cemal Gürsel halkı olarak hiçbirimiz evimizden çıkmayacağız, evlerimizden vazgeçmeyeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz.”

‘KOMŞU BİZİMLE İLETİŞİME GEÇTİ’

HDP Malatya İl Eşbaşkanı Yusuf Bozkuş, birkaç gün önce HDP heyetinin mahallede incelemelerde bulunduğunu ve mahalle sakinlerinin kendilerine endişelerini ilettiğini belirtiyor. Bozkuş, “Binalarda hasar olmadığı halde ‘ağır hasarlı’ raporu verildiğini söylediler. Dışarıdan baktığımızda herhangi bir hasar görmüyoruz. Mahalle ile ilgili başka bir proje var gibi görünüyor. Görünüşe göre mahalleyi boşaltma projesi yapılıyor. Zarar görmüşse mahalle sakinlerinin bu konuda ikna edilmesi gerekiyor. “Mahalle sakinleri karar vermeli” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu