Haber

Biden’dan Ermeni Soykırımı açıklaması: Kaybettiğimiz canları asla unutmayacağız

ABD Başkanı Joe Biden, Ermeni Soykırımı’nın 108. yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Lider seçilmeden önce Ermeni Soykırımı’nı tanıyacağına söz veren Biden, resmi bir açıklamada ‘soykırım’ kelimesini kullanan ilk ABD Başkanı oldu.

‘BUNU ASLA UNUTMAYACAĞIMIZA SÖZ VERİYORUZ’

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Bugün Meds Yeghern’de kaybettiğimiz canları anıyor ve onları asla unutmayacağımızın sözünü bir kez daha veriyoruz.” ‘Meds Yeghern’ Ermenice ‘Büyük Felaket’ anlamına gelir. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“24 Nisan 1915’te Osmanlı yönetimi, Ermeni cemaatine karşı sistemli bir şiddet kampanyasının başlangıcı olarak İstanbul’daki Ermeni aydınları ve cemaat liderlerini tutukladı. Sonraki yıllarda bir buçuk milyon Ermeni tehcir edildi, katledildi veya götürüldü. nesiller boyu süren Ermeni ailelerin ölümü, yıkıcı bir trajediydi.

Bu acı dolu tarihi anmak için dünyanın dört bir yanındaki ulusları bir araya getirirken, Ermeni halkının direncini ve kararlılığını da düşünüyoruz. Hayatta kalanların çoğu, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere yeni topraklarda yeni hayatlara başlamak zorunda kaldı. Burada ve dünyanın dört bir yanında Ermeni halkı nefret şerrini umutla karşıladı. Topluluklarını yeniden inşa ettiler. Kültürlerini korudular. Milletimize güç kattılar. Ayrıca 108 yıl önce yaşanan soykırımın bir daha tekrarlanmamasını sağlamak ve hatırlamak için kendi hikayelerini ve çevrelerinin hikayelerini anlattılar.

Nefrete karşı sesimizi yükseltmek, insan haklarını savunmak ve zulmü önlemek için bugün yeniden söz verelim. Ve birlikte, tüm insanların haysiyet, güvenlik ve saygı içinde yaşayabileceği daha iyi bir gelecek yaratmak için çabalarımızı iki katına çıkaralım.”

ÇAVUŞOĞLU’DAN TEPKİ

Biden’ın açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter’dan bir paylaşım yaptı. Washington yönetimine tepki gösteren Çavuşoğlu, “Tarihi çarpıtma girişiminde bulunan siyasi şarlatanlar yine sahnede! Siyasi açıklamalarla tarih yeniden yazılmaz. Bu tavırda ısrar eden fırsatçılar, art niyetleri ve ikiyüzlülükleri ile anılacaktır. Büyük Türk Milletine tarih dersi vermek kimsenin haddi değildir.” (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu