Yaşam

Anadolu medeniyetini bizlere sunan eşsiz bir çalışma: Türkiye Beyond Prejudices

Tarih boyunca dünya önyargılı yaklaşımlar nedeniyle ikiye bölünmüştür. Irk farkı önyargısı milyonların soykırımına yol açtı. Halkın refahı için harcanabilecek kaynaklar silahlanma yolunda tüketildi.

Ancak küresel ısınmadan virüs salgınına, nükleer savaş tehlikesinden küresel teröre, açlıktan içme suyu kaynaklarının tükenmesine kadar pek çok sorun, önyargıların aşılması ve tüm insanlıkla birlikte çalışılmasıyla çözülebilir. Ancak insanlık önyargıları yenmek yerine derinleştirmeyi tercih etti.

Peki ön yargıları aşma şansı var mı?

Bu soruya yanıt arayan Mehmet Tanberk, ön yargıların kırılacağı yer olarak Anadolu’yu işaret ediyor. Çünkü Anadolu, her insanın özünü, değer verdiği şeyleri bulacağı bir coğrafyadır.

Mehmet Tanberk, kadim uygarlıkların beşiği ve üç tek tanrılı din için kutsal kabul edilen Anadolu’nun bugünkü sahibi olan Türkler hakkındaki önyargıları ele alırken, okuyucuyu Anadolu’nun önemli kültürel miras noktalarına da gezdiriyor.

Sayfa: 136

kitaptan

21. yüzyılın asıl kabusu, dinler veya ırklar arasındaki fark değildir. İnsanlık için en büyük tehlike, en güçlü devletlerin yanı sıra en küçük çetelerin bile gezegenimizi yok edecek silahlara sahip olmasıdır.

İnsanlık için tek bir çıkış yolu var: Ya birbirimizi sevip sonsuza kadar birlikte mutlu yaşayacağız ya da bizden farklı olanları küçük düşüreceğiz ve tüm insanlık trajik bir şekilde yok olacak. O zaman bir kez daha düşünelim ve birbirimizi anlamaya ve sevmeye çalışalım. Sevgisiz kalpler, her türlü kirlilikten veya en sıcak küresel ısınmadan daha ölümcüldür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu