Haber

“Putin ve Erdoğan acil çözüm gerektiren onlarca sorunu görüşmeli”

Rus Devlet Lideri Vladimir Putinve Başkan Recep Tayyip Erdoğan ‘Öngörülebilir gelecekte’ bir orta noktaya gelmeyi planladıkları açıklandı. Basına göre, iki ülkenin liderleri Ukrayna ve Karadeniz tahıl işletmesindeki durumu görüşebilir.

Rus-Türk Sosyal Forumu Genel Sekreteri, Siyasal Araştırmalar Enstitüsü Genel Müdürü Sergei Markov,Sputnik’e yapılan açıklamada, “Bana göre Putin ve Erdoğan görüşmeleri sırasında muhtemelen Ukrayna’daki ateşkesi tartışacaklar. Türkiye Cumhurbaşkanı bu konuyu tartışmakla ilgileniyor. Putin de bu konuyu görüşmek istiyor. Rusya müzakerelere açık ve barışa gitmeye hazır. Ancak bunun için Batılı ülkeler ve Kiev önemli müzakerelere hazır olmalı, Rusya’nın çıkarlarını dikkate almalı, Ukrayna’yı Nazizmden ve silahlardan arındırmaya hazır olmalı, sahada mevcut durumu, özellikle Rusya’ya katılan dört bölgeyi tanımalı. geçen yılın eylül ayında Kırım’dan bahsetmiyorum bile. Şimdi Batı bunu kabul etmiyor. Moskova ve Kiev’in ortasındaki müzakereler tek başına bir şey ifade etmiyor. Çünkü Kiev’de bağımsız bir Ukrayna hükümeti yok”söz konusu.

Markov, Ukrayna’nın artık ABD’nin kontrolünde olduğunu kaydetti. “Bu şartlar altında Rusya, Ukrayna’da barış müzakeresi yapacaksa, bunu işgalci ABD ile yapacaktır. Aracılara da ihtiyaçları yok çünkü müzakere istemiyorlar.”sözünü kullandı.

Aynı durumun tahıl anlaşması için de geçerli olduğunu belirten Rus uzman, Rusya’nın bu anlaşmayı yerine getirmeye devam ettiğini ve ana aracısı olan Türkiye’nin de buna uymaya devam ettiğini belirtti. “Fakat Batılı ülkeler ve Batılı ülkelerin işgali altındaki Kiev rejimi anlaşmaya uymuyor”söz konusu.

Rusya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler gündemde Akkuyu Nükleer Santrali, gaz merkeziAralarında bir dizi büyük projenin de bulunduğu onlarca konunun gündeme geldiğini kaydeden Markov, sözlerini şöyle sürdürdü:

Karabağ dahil bölgesel sorunlara da değineceklerini düşünüyorum. Karabağ acil analiz bekliyor. Bir de Suriye sorunu var. Son zamanlarda bu alanda büyük ilerleme var. Türk yönetimi şu anda aktif olarak Türkiye’den gelen Suriyeli mültecilerin anavatanlarına yerleştirilmesi konusunda çalışıyor. Bunun için siyasi yapılar oluşturmak ve bunları Suriye hükümeti ile koordine etmek gerekiyor. Genel olarak Suriye ile ilgili birçok karmaşık ve acil sorun var. İki lider Libya sorununa da değinebilir. Orada tansiyon da gözlemleniyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu