Ekonomi

Merkez Bankası Ocak ayında faiz oranını değiştirmeden yüzde 9’da bıraktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugün Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında faiz kararı almak üzere toplandı.

PPK’nın Ocak 2023 toplantısı sonunda; Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizinin yüzde 9’da sabit tutulması bekleniyordu. Karar beklentiler doğrultusunda geldi.

Aralık ayında bu oran yüzde 9’du.

Merkez Bankası Kasım ayında politika faizini 150 baz puan indirerek yüzde 10,50’den yüzde 9’a indirdi. Aralık ayında ise bu rakamı yüzde 9’da sabit tuttuğunu açıklamıştı.

Toplantı metni yayınlandı

Merkez Bankası’nın faiz kararıyla birlikte gelecek dönemin para politikasına ilişkin mesajların yer aldığı toplantı özeti de yayınlandı.

Toplantı metninde Merkez Bankası’nın amaç ve hedefleri şöyle açıklandı:

Son dönemde açıklanan iktisadi faaliyet bilgilerinin iddia edilenden daha olumlu olmasına karşın, jeopolitik riskler ve faiz artışlarının da etkisiyle gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişeleri devam ediyor. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik analiz araçları sayesinde başta temel gıda olmak üzere bazı branşlardaki arz sıkışıklığının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da, uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seviyelerini koruyor. Yüksek küresel enflasyonun enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir. Ülkelerin ortasında farklılık gösteren ekonomik görünüme bağlı olarak, gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adımlarında ve temaslarında ayrışma devam ediyor. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere merkez bankalarının geliştirdiği yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme çabalarının devam ettiği görülmektedir. Ayrıca, artan sakin risklere karşı faiz oranlarını artıran merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracakları beklentisi finansal piyasalara yansımaya başladı.

DETAYLAR GELİYOR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu