Ekonomi

Hindistan, Rusya’dan ‘tavansız’ petrol ithalatına devam edecek

Hindistan, kendi enerji gereksinimlerine öncelik vererek Rusya’dan petrol tedarik etmeye devam etmeyi planlıyor.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, ülkesini ziyaret eden Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Jaishankar, Avrupa ülkelerinin kendi güç ihtiyaçlarına öncelik vererek Hindistan’dan farklı hareket etmesini istemelerinin doğru olmadığına dikkati çekerek, “Avrupa kendi seçimini yapacak. Bu onların hakkı.”

Jaishankar, petrol fiyatına ilişkin bilgi paylaşmadı ancak Avrupa Birliği’nin (AB) Hindistan’dan daha çok Rusya’dan fosil yakıt ithal ettiğine dikkat çekti.

Tavan fiyatla eşleşmedi

Jaishankar’ın açıklaması, Batılı ülkelerin Moskova’nın petrol ihracatından elde ettiği geliri azaltmak için bir fiyat sınırı için zorlamalarının ardından geldi.

Düşük petrol fiyatlarının Hindistan’a fayda sağladığına dikkat çeken Hintli yetkililer, Rusya’dan petrol alınmasını savunuyor.

Hindistan, G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği tarafından bugün uygulamaya konulan Rus petrolü için belirlenen 60 dolarlık tavan sınıra şimdiye kadar uymadı.

Rusya’dan petrol ithalatı Ekim’de rekor seviyeye ulaştı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından bu yana Hindistan, Rusya’dan düzenli olarak indirimli petrol ithal etmeye devam ediyor.

Ülke medyasına göre, Hindistan’ın Rusya’dan petrol ithalatı Ekim 2022’de rekor seviyeye ulaşarak Rusya’yı günlük ithal edilen varil cinsinden en büyük petrol tedarikçisi haline getirdi.

Moskova’ya yönelik Batı yaptırımlarını desteklemeyen Hindistan, Ukrayna’da “şiddete derhal son verilmesi” çağrısında bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu