Teknoloji

Enerji Hatlarında Porselen Plakalara Benzediğimiz Yapıların Ana Amaçlarına Çok Şaşıracaksınız!

Uzaktan bakıldığında üst üste dizilmiş porselen tabakları andıran elektrik hatlarındaki yapıları hemen hemen hepimiz bir zamanlar merak etmişizdir. Evimizden okulumuza elektrik enerjisinin ulaştığı her yer için büyük değer taşıyan bu disklerin sayısız kullanımlarından bazılarını gelin birlikte inceleyelim.

“İzolatör” adı, bazen porselen tabaklara, bazen de makarna tanelerine benzettiğimiz, elektrik hudutlarında sıkça karşılaştığımız diskler için kullanılır.

Elektrik akımının hayatımız için tehlikeli yönlerini etkin bir şekilde engelleyen bu yapılar, küçük ve kolay yapılarına kıyasla sayısız değerli özelliğe sahiptir.

Bu özelliklerin en değerlisi ise iddia edebileceğiniz gibi herhangi bir izolasyona ihtiyaç duymadan elektrik akımını kontrol edebilmesidir.

Genellikle elektriksel sınırlarda istiflenen izolatörler, uzun ve tehlikeli akım kablolarının herhangi bir yalıtım gerektirmemesini sağlar. Yalıtkanların olmadığı bir elektriksel sınırda, kabloların çeşitli yalıtkan elemanlarla kaplanması gerekir. Bu da güçlü direklere rağmen tam olarak gerilemeyen kabloların daha da ağırlaşmasına neden olur.

Elektrik sınırlarını büyük bir yalıtkan yükten koruyan yalıtkanlar, kablolardaki elektriğin direk vasıtasıyla yere inmesini de engeller.

Bildiğiniz gibi metal alaşımları ve iletken elemanlardan oluşan hat direkleri de güçlü elektrik akımından etkilenebilen ve tehlikeli elektrik enerjisini toprağa iletebilen bir yapıya sahiptir. Bu durumu engellememizin en büyük sebebine baktığımızda yine izolatörleri buluyoruz.

İzolatörler, elektrik akımını sağlıklı bir şekilde kontrol etmenin yanı sıra, makarna benzeri halleri sayesinde hayatımızı kurtarabilirler.

Elektrik enerjisinin hemen hemen her yönden iletilebildiğini düşünürsek yalıtkanların toz, kir, su gibi elementlerin yüzeylerine yapışmasıyla iletkenlik kazanabileceğini söyleyebiliriz. Aslında bir parça makarnaya benzettiğimiz yalıtkanlar disk şeklindedir ki bu yapışmayı engelleyen çok güçlü bir sistemdir. Ancak, bu yöntem her zaman tam olarak çalışmaz. İzolatörlerden akım sızabilir. Bu yüzden birden fazla disk kullanılır.

İzolatörlerin üst üste konulduğundaki uzunlukları, kaçak akımın gideceği boşluğu belirleyebilir. Böylece akım havaya veya başka bir yere gitmek yerine yalıtkanda kalır ve sonunda kabloya geri döner.

Sık sık zorlu hava koşullarına yakalanan elektrik hatlarında iletkenliği kontrolsüz bir şekilde artırabilen su, toprak ve toz sorunları, izolatörlerin makarna benzeri yapısı sayesinde zarar verici etkilerini neredeyse sıfıra indiriyor.

Elektrik enerjisine sağlıklı bir şekilde ulaşmamızı sağlayan bu küçük makarnaların kullanım amaçlarını şöyle açıklayıcı bir şekilde anlatıyoruz:

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu