Ekonomi

Buğday Derneği: Kayseri’de Sağlıklı Gıdanın Adresi: Kocasinan %100 Ekolojik Pazar

Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Derneği (KAPTAR), Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kocasinan Belediyesi iş birliğiyle Ağustos 2013’ten beri hizmet veren %100 Ekolojik Pazar, organik ve sağlıklı ürünler sunmaya devam ediyor. bu yıl. yapıyor. Kayseri Erciyesevler %100 Ekolojik Pazarı, 13 Ağustos’tan itibaren her Pazar 07.00-17.00 saatleri arasında Erciyesevler Pazar Alanı’nda tüketicilerle buluşacak.

Gezegeni korurken aynı zamanda soframızı koruyarak ekolojik tarımı yaygınlaştırırken üreticileri örgütleyip teşvik ederek tüketicileri bilinçlendirmeyi amaçlayan Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Derneği’nin girişimleriyle 700’de organik sertifikalı ürün üreten 35 çiftçi Kayseri’nin 9 ilçesinde dönümlük arazide, yerel ve mevsimlik çalışmalarını %100 Ekolojik Marketler güvencesiyle aracısız tüketicilere ulaştırma fırsatı buluyor.

Zehirsiz Tablolar Zehirsiz Piyasalar

2013 yılından bu yana Kayseri’de zehirsiz gıdaya ulaşmak isteyen tüketicilere sağlıklı gıda sağlayan ve organik sertifikalı çiftçilere ürünlerini pazarlama fırsatı sunan %100 Ekolojik Pazar, her yıl Erciyesevler Pazar Alanı’nda kurulmaya devam edecek. Pazar Kasım ayına kadar. Ağustos-Kasım döneminde kurulan pazar, yerel üreticilerin tezgahlarına ev sahipliği yaparken, üreticiden tüketiciye adil üretim ve pazarlama modeliyle sürdürülebilir gıda konusunda diğer belediyelere de öncülük ediyor.

%100 Ekolojik Pazarda 180.765,00 kg. taze sebze ve meyve satarken; İklim krizi nedeniyle iş miktarındaki azalmaya rağmen üreticilerin elde ettiği toplam kâr 2.245.742,00 TL’ye ulaştı. Son 8 yılda 1.322.536,16 kilogram yaş sebze ve meyve satışı gerçekleştiren üreticiler, toplam 6.433.785,00 TL kar elde ederek üretim kapasitelerini geliştirmeye devam ediyor.

Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, Kocasinan’da açılan %100 Ekolojik Pazar’ın değerine şu sözlerle dikkat çekti; “Üretici organize eder; devlet üretimi ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla organik pazarları güçlendirmekte; Organik pazarlar, üretim ve tüketimde yerellik sağlanarak üreticiden tüketiciye dönüştürülürse hem sürdürülebilirlik sağlanır hem de organik ürünlerin fiyatları düşürülebilir. Kayseri’deki organik market fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir’deki organik marketlerin neredeyse yarı fiyatına. Buğday Derneği olarak Tarım ve Orman Bakanlığımızı ve yerel yönetimlerimizi hem üretim hem de pazar ortada olacak şekilde organik tarımı desteklemeye davet ediyoruz. Kocasinan %100 Ekolojik Pazar modelinin yaygınlaşmasını temenni ediyoruz.”

Sadece toksik olmayan ve organik sertifikalı ürünlerin satıldığı %100 Ekolojik Pazarlar, ekolojik tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte daha yaşanabilir bir dünya ve gelecek nesiller için sağlıklı bir toplumun yolunu değiştirmeye hizmet ediyor. Türkiye’de ekolojik ürünlerin ve pazarların yaygınlaşması için çalışan Buğday Derneği öncülüğünde, Kartal ve Bakırköy’den sonra ilk olarak 2006 yılında İstanbul – Şişli’de açılan %100 Ekolojik Marketler, Kayseri dışında Kayseri Kocasinan ve İzmit’te hizmet vermeye başladı. İstanbul. başladı. Böylece ekolojik çalışmalar daha bilinir, bilinir ve ulaşılabilir hale gelmiştir.

Her şey Kaydedilir ve İzlenebilir

Oluşturduğu %100 Ekolojik Pazar Standartları ile Buğday Derneği, hazırladığı internet veri tabanı ile organik pazarların iyi işleyen ve sağlam bir model olarak yaygınlaşmasına öncülük ederek bu rolünü daha da ileriye taşıyor. Mahalli idare yetkilileri, eserlerin satış verilerini tarih, satıcı, yapımcı, eser, cins, ebat, fiyat ve mali belgeler bazında kayıt altına alır. Belediyelerin yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kontrol edilen %100 Ekolojik Marketler, Buğday Derneği ve proje ortağı sivil toplum kuruluşları ile birlikte eserlerden düzenli olarak numune alarak akredite laboratuvarlara gönderiyor. Belge kapsamı dışında eser sattığı tespit edilen üretici ve sanatkarlar piyasaya arzdan men edilir. Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Market, ziraat mühendisi tarafından düzenli olarak denetlenmekte ve kalıntı analizi yapılmaktadır.

Sağlıklı Gıdanın Adresi %100 Ekolojik Pazarlar

  • Bakırköy %100 Ekolojik Pazar: Cuma günleri, Airport Alışveriş Merkezi otoparkında, 07.00-16.00 saatleri arasında.

  • Şişli %100 Ekolojik Pazar: Cumartesi günleri Cumhuriyet Mah., Gökkuşağı Lala Şahin Sok., Feriköy, 07.00-17.00

  • Kartal %100 Ekolojik Pazar: Pazar günleri, Kordonboyu Mah., Hükümet Caddesi, Ekolojik Pazar Alanı, 08.00-17.00

  • İzmit %100 Ekolojik Pazar: Cumartesi günleri 41 Burda AVM 10.00-18.00

  • Kayseri – Kocasinan/Erciyesevler %100 Ekolojik Pazar: Pazar günleri Erciyesevler Mah., Mazı Sk., Kocasinan’da 07.00-17.00 *Ağustos-Kasım arası hizmet vermektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu