Haber

AKDENİZ Üniversitesi’nden Aralık’ta 3 Kalp Nakli

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ömer Bayezid, Aralık ayında 3 kalp nakli gerçekleştirdiklerini açıkladı. Kalp naklinin ancak kadavra bağışı ile yapılabileceğine işaret eden Prof. Dr. Bayezid, “Türkiye’de 1400 hasta kalp nakli bekliyor. Kalp hastaları organ nakli konusunda böbrek ve karaciğer hastalarına göre daha az şanslı. Kalp naklinde beyin ölümü yaşanacak, başka seçeneğimiz yok.”

AÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, Sağlık Bakanlığı verilerine göre son dönemde Türkiye’de 27 bin hastanın organ yetmezliği ile mücadele ettiğini açıkladı. Organ yetmezliği tanısı alan hastaların hayatta kalabilmesi için organ naklinin gerekli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bayezid, organ bağışı yetersizliğinden dolayı sınırlı sayıda hastaya nakil gerçekleştirebildiklerini söyledi. Türkiye’de 1400 hastanın kalp nakli beklediğini belirten Prof. Dr. Bayezid, AÜ Prof. Kalp bekleyen hastaların 1/4’ünün Akdeniz Üniversitesi’nin kalp bekleme listesinde olduğunu belirten Prof. Dr. Bayezid, beyin ölümü nedeniyle ölen kişilerin organlarının bağışlanmasının birçok insana umut olduğunu söyledi.

‘KADAVRADAN BAŞKA ŞANSIMIZ YOK’

Kalp naklinin ancak kadavra bağışlamakla yapılabileceğini vurgulayan Prof. Kalp için böyle bir ihtimal yok. Kalp naklinde beyin ölümü olacak, sonra bir yakınımız o organları bağışlayacak, bu bağışın ardından biz de kalp nakli gerçekleştirebileceğiz. Diğer “Şansımız yok” “dedi.

BAĞIŞLAR KOVİD SONRASI AZALDI

Kovid-19’dan sonra organ bağışının azaldığını anlatan Prof. yüzde 85’lik bir oran. Kovid’den sonra bu daha da kötüleşti. Üstelik bağışlanan organların sadece yüzde 4’ü mevcut.” “1’i 1 kalbe uygun. Çünkü daha önce kalbi hasar görmüş kişilerin organları kullanılamıyor. Yaşlıları da kullanamıyoruz. Bu da kalp hastalarının organ nakli konusunda böbrek ve karaciğer hastalarına göre daha şanssız olduğu anlamına geliyor.” “dedi.

‘İKİ KEZ KALP NAKLİ OLAN HASTAMIZ KAÇKAR DAĞLARINA TIRMANDI’

Kalp nakli yapılamayan hastalara yapay kalp takıldığını belirten Prof. Dr. Bayezid şunları söyledi:

“Organ bekleyen hastaları yaşatmak için yapay kalp takmak zorundayız. Bugüne kadar 320 yapay kalp cihazı taktık. Ayrıca kalp nakli olan hastalarda da sonuçlarımız çok daha iyi. İlk yaptığımız kalp nakli de şu anda yapılıyor. 26. yaşında ve en uzun ömürlü hastamızdır. Hayatına sorunsuz devam edebiliyor. Hayır bir problem yok. 20 yılı aşkın süredir tedavi gören hastalarımız var. Böbreklerinde sorun yaşayan ve tedavi gören hastalarımız var. 15. yılda kalp nakli oldu. Bypass geçiren hastalarımız var. Koroner arterlerinde sorun olan kalp nakli hastamıza bypass yaptık. Stent takılan hastalarımız var. İki kalp nakli geçiren 3 hastamız var. Ameliyattan 10-15 yıl sonra sorun yaşayan ve ikinci kez kalp nakli olan hastalarımızdan biri, Kaçkar Dağları’nın 3900 metre yükseklikteki zirvesinden fotoğraf gönderdi. bu hastalar. Yine Türkiye’de ilk defa hem kalp hem de böbrek nakli aynı anda yapılıyor. “Nakil yapılan 3 hastamız var. Organ nakli sonuçlarının ne kadar iyi olduğunu, hastaların nakil sonrasında ne kadar uzun süre ve ne kadar iyi yaşayabildiklerini görüyoruz.”

1 AYDA 3 KALP NAKLİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kasım ayından sonra organ nakli konusundaki farkındalığın artması üzerine, AÜ’de, yıllardır yapay kalp taşıyan Kadir İrkin (39) ve Azerbaycanlı Ferit İrkin (24) ile Tevfik Serdar Demirtürk’e (46) Aralık ayında başarılı kalp nakli gerçekleştirildi. 12 yıldır kalp yetmezliği nedeniyle kalp bekleyen Yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Bayezid, “Organ naklinin önemi anlaşılınca bağışlanan organ sayısı da artacaktır. Özellikle organ nakli haftasından sonra bir haber yayınlanıyor ve organ bağışı artıyor. İnsanlar daha duyarlı hale geliyor.” Toplumda bu farkındalığı artırmamız lazım. Özellikle Aralık ayı bizi çok mutlu etti. Aralık ayında 3 kalp nakli yaptık. Üçü de genç hastalardı. Bunlardan ikisini taburcu ettik, diğerini de yakın zamanda taburcu edeceğiz. Hastalarımız gayet sağlıklı, herhangi bir sıkıntı yok” dedi.

‘ÇOCUĞUMU YAŞATMAK İSTİYORUM, KALBİNİN ATMASINI İSTİYORUM’

Kalp nakli koordinatörleri Resul Erdoğan ve Fatma Temel’in, nakil bekleyen hastalarla iletişime geçerek ‘Uygun donör bulundu’ haberini verdiklerini kaydeden Prof. Bayezid, nakil yapılan hastaların yeni hayatlarına ‘merhaba’ dediğini belirterek, şöyle konuştu:

“Yine kendi işlerini yapabiliyorlar. Bir hastamız 26 yıldır hiçbir sorun yaşamadı. Çocuğunu büyüttü, Akdeniz Üniversitesi’ne okuttu, evlendi, torunu oldu. Görmesi mümkün olmadı. Bunlar. Organ nakli olmasaydı 1 yıl içinde ölecekti. Organ bağışı umuttur. Özellikle son organ Bağışı yapan hastamızın babasının sözleri beni çok etkiledi. Bana ‘koordinatörler’ diye sordu. , çocuğunu hayatta tutmak istiyor musun?’ ‘Evet çocuğumu yaşatmak istiyorum, kalbinin atmasını istiyorum’ dedi. Çocuğunun kalbini, böbreğini ve karaciğerini bağışladı, ayrılırken ‘Oğlum benim en iyi çocuğumdur’ dedi. “Büyük sadakasını verdi” dedi.

seferihisar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu