Haber

Afyonkarahisar’da yaralı bulunan 2 puhuya tedavi

AFYONKARAHİSAR’da, kırsal alanda yaralı bulunan 2 puhu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (AKÜREM) tedaviye alındı.

Kırsalda farklı vakitlerde yaralı bulunan 2 puhu, Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar takımlarına teslim edildi. Ekipler, kuşları tedavi için AKÜREM’e getirdi. Burada tedaviye alınan puhulardan birinin, kanadındaki kesilme sonrası uçamayacağı belirlenirken, başkasının ise iyileşmesi için kısa mühlet daha beklenmesi gerektiğine karar verildi.

Bu yıl 1 haftada 2 puhunun Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar yetkililerince merkeze ulaştırıldığını söyleyen AKÜREM Müdürü Prof. Dr. Emine Hesna Kandır, “Puhu kuşları baykuşların en büyükleri, çok da az görülürler. Hayat alanları ormanlık alanlardan dağlık alanlara kadar çeşitlenebilir. Besinleri de çok çeşitli. Böcekten tutun da bir karaca yavrusuna kadar göğüslü kuş, kemirgen birçok hayvanı besin menülerinde görebiliriz. Bu elimdeki puhu, şu anda elektrik çarpması nedeniyle geldi. Ne yazık ki kanadının bir kısmını kaybetti. Tabiata dönmesi mümkün olmayacak. Muhtemelen bir doğal ömür parkına göndereceğiz. Hayatına orada devam edecek. Öbür puhu için ise zehirlenmeden şüphelendik. Şu an genel durumu süratle güzelleşiyor. Besinsiz kalmış, uzun mühlet beslenememiş, o yüzden zayıf. Şimdi tabiata dönebilecek durumda değil. Onun da tedavi süreci bitti ancak besinle ilgili rehabilitasyon süreci devam ediyor. Yakın vakitte tabiata döner, diye umut ediyoruz” dedi.

Bu yıl 24 kuşun elektrik çarpması sonucu AKÜREM’e getirilerek tedaviye alındığına dikkat çeken Prof. Dr. Kandır, kuşların yüzde 75’inin yırtıcı olduğunu ve göçmen kuşların da elektrik çarpmasına maruz kaldığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu